Különleges eseményekkel várják a Filmtettfeszt közönségét

Az Erdélyi Magyar Filmszemle nyolc nagyjátékfilmet, több mint negyven rövidfilmet, hat dokumentumfilmet, gyerekeknek szóló vetítéseket kínál az érdeklődőknek a szeptember 30. és október 4. között szervezett 15. Filmtettfeszten

Buzogány Klára és Zágoni Balázs főszervezők pénteki kolozsvári sajtótájékoztatójukon elmondták, számos különleges eseményt csatoltak a fesztiválhoz, és bár nem szándékuk "világuralomra törni", örvendenek, hogy idén Zilah és Arad is csatlakozott a rendezvényhez.

"Mindenki azt hiszi, hogy könnyű nekünk, mert vagy Bukaresthez vagy Budapesthez fordulhatunk pénzért: a román fővárosban viszont az erdélyi filmes produkciók nem felelnek meg igazán az ottani kritériumoknak, a magyar pályázatoknál pedig általában kérnek magyarországi lebonyolítót, vagy azt, hogy ottani iroda regisztráljon, ezért elveszik a filmesek kedvét" – mondta Zágoni Balázs.

Tájékoztatása szerint idén a dokumentum- és rövidfilmeket, tévéfilmeket, a forgatókönyveket támogató budapesti Médiatanács, másrészt a nagyjátékfilmek támogatásával foglalkozó Filmalap javított a helyzeten. A Médiatanács részéről Kollarik Tamás lesz jelen a fesztiválon, a Filmalap részéről Havasi Ágnes és Hegedűs Bálint, tette hozzá.

Az idén első alkalommal szervezett Filmgalopp olyan verseny, amelyet azért találtak ki, hogy a fiatal erdélyi filmeseknek legyen hol összemérni a tudásukat – mondta el Jakab-Benke Nándor. Egyrészt az államvizsgázó, másrészt a semmilyen oktatási struktúrában résztvevő, de filmet készítő érdeklődőket szeretnék megszólalni, tette hozzá. Huszonhat alkotás érkezett be a Filmgaloppra, amelyből 11-et válogattak be.

Meglepően sokszínű alkotások kerültek be, egészen amatőrök is akár, az pedig kiderült, hogy oktatási intézményeken kívül is gondolkodnak filmkészítésben az emberek – ez azonban nem jelenti, hogy ne érződne meg a különbség – mutatott rá Jakab-Benke. Elmondta ugyanakkor, szinte ez az egyetlen programpont, amelyet minden résztvevő településen láthatnak majd. A Médiatanács által felajánlott első díj bruttó egymillió forint.

Az öt nap alatt nyolc játékfilmet vetítenek, igyekeztek olyan válogatás mellett dönteni, amely sokszínű közönséget szólíthat meg. Az előző években kevés dokumentumfilmet mutattak be, hatot fognak, amelyből kettő erdélyi vonatkozású. A Mikó Imréről szóló film vetítése után közönségtalálkozót és beszélgetést is szerveznek, utóbbin az erdélyi magyar értelmiség Securitatéhoz való viszonyát vitatva meg.

A Sárga Csikót negyedik alkalommal adják át: a díjjal évente tüntetnek ki egy-egy olyan filmes személyiséget, akik elősegítették, serkentették az erdélyi filmkészítést. Idén a Sapientia EMTE tanára, Balogh Zsolt veheti át a díjat. A Médiatanács erre a célra is felajánlott egymillió forintot.

A fesztivál részletes programja itt érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?