Fél évszázados kajakokat mutatnak be Szászrégenben

A sport- és szabadidő-hajók gyártásának 90. ​​évfordulója alkalmából Varga István mérnök és unokaöccse, Varga Zsolt kiállítást hozott létre a szászrégeni művelődési házban, ahol általuk megmentett félévszázados kajakokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kiállítás ötlete azután született, hogy a nyolcvanadik életévét betöltő Varga István mérnöknek sikerült megmentenie tizenkét, 60 évnél régebbi kajakot a pusztulástól. A kiállítás az első lépés egy szászrégeni ipari múzeum létrehozásához.

Fotó forrása: Varga Zsolt személyes archívuma

„Sajnos ezek a fából készült kajakok elveszítették a versenyt az üvegszálas és a szénszálas kajakokkal szemben. Az évek során sikerült megmentenem a teljes pusztulástól 12 nagyon régi példányt. A kajakokat felújítottuk és biztonságos helyen tároljuk. Várjuk, hogy a városvezetés találjon helyet egy ipari múzeumnak, ahol ezeket a régi, muzeális értékű kajakokat kiállíthatjuk. A létrejövő ipari múzeumban más tárgyakat is be lehetne mutatni, hiszen Szászrégenben egykor vitorlázórepülőket, teniszütőket, valamint síléceket is gyártottak”– részletezte a mérnök.

Varga Istvánt törekvésében unokaöccse, Varga Zsolt támogatja, aki rajong az üvegszálas kajakért, és műhelyében több tucat régi, Németországból hozott modellt újított már fel.

„Szeretnénk a kajakozás által nyújtott szabadidő tevékenységet visszahozni a köztudatba. Ehhez viszont több kajakot kell megjavítani és lefesteni. A tesztelés minden évben megtörténik, amikor a legfiatalabb családtagunk csatlakozik Ivan Patzaichin karavánjához” – tette hozzá. A két kajakrajongó abban reménykedik, hogy hamarosan Szászrégen mesterséges csatornáján, a Malom-csatornán is használhatják vizi járműveiket.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?