Nagybányára szállnak Részegh Botond angyalai

A Nagybányai Magyar Napok keretében nyitják meg szeptember 7-én Részegh Botond csíkszeredai képzőművész Hétköznapi angyal című kiállítását.

Részegh Botond csíkszeredai képzőművész is bemutatkozik a Nagybányai Magyar Napok programjában. Az alkotó Hétköznapi angyal című tárlata szeptember 7-én nyílik meg a nagybányai UAP Galériában.

„Mert, amikor ezeket a képeket nézzük, újra meg újra megérezzük, hogy egyszerre vagyunk otthon és vagyunk idegenek ebben a megfejthetetlen világban, egymás testébe zárva. A közelség miatt az arcunk végképp feloldódik a másikban, és közben halk nesszel ránk borulnak az angyalszárnyak, és egy-egy mozdulatukra örvénnyel telik meg a levegő. Miért lenne iszonyú minden angyal, hiszen ők mi vagyunk. Szabadon lebegünk a tárgyak nélküli térben, és néha ránk fröccsen pár csepp öröklét. Mert álmukban talán mi is a bűnre vágyunk, hogy aztán szétváljuk. Angyalok leszünk, és elhagyjuk a földet, a saját bolygónkra lépünk. Sosem volt még a vágy ilyen tétován végtelen” – írja Totth Benedek Kis magyar angelológia – földi mondatok Részegh Botond angyalaihoz – című írásában a kiállítás képei kapcsán.

Részeg Botond képzőművész Csíkszeredában él és dolgozik, képviselője a New York-i Yi Gallery. 2011-től a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetője, 2018–2021 között MTA (Magyar Művészeti Akadémia) ösztöndíjas. Részegh Botond 2001-ben a Bukaresti Művészeti Egyetemen diplomamunkák kiállításával indult, amelyet számos egyéni kiállítás követett. Többek között az Egyszerű kettősség (Kolozsvári Művészeti Múzeum 2022), a Parttól partig (ICR Vienna, 2021), a Becsomagolt hétköznapok (Academia di Romania Róma, Művészeti Gyűjtemények Múzeuma Bukarest, 2021), A háború anatómiája (Mogoșoaia palota, 2019), a Lélekvesztés (Temesvári Művészeti Múzeum, 2018, Atelier 030202 , Bukarest, 2017 és Aradi Művészeti Múzeum, 2016), Nightfall (ICR Vienna, 2015 és Tranzit House Cluj Napoca, 2014), VOLTANY, Volta Show (New York, 2014) és Northeastern University (Boston, USA, 2010). 2018-ban Pléh Csabával egy panelbeszélgetésen vett részt a TEDx Danubián. 2021-ben jelent meg Tíz év című könyve Barabási Albert-László, Petrányi Zsolt és Dan Lazea szövegeivel.

A kiállítás megnyitója 2022. szeptember 7-én szerdán 17.30-tól lesz a nagybányai UAP galériában (Bukarest sugárút). A kiállítást megnyitja Totth Benedek író (Budapest). A tárlat szeptember 13-ig látogatható. A kiállítás támogatója Csíkszereda Városháza. A kiállítás partnerei: UAP galéria, Nagybánya.ro (Virtuális Nagybánya Egyesület).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?