Létjogosultságukat látogatókkal tudják igazolni – nehéz helyzetben a művészeti galériák

Elmaradt, vagy elhalasztott kiállítások, lemondások és teljes bizonytalanság jellemzik a magán finanszírozású művészeti galériák utóbbi fél évét. A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések hónapokra ellehetetlenítették a jellemzően kis költségvetésű, szűk, zárt terekkel rendelkező kiállítóterek tevékenységét. A csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetőjével, Részegh Botond képzőművésszel beszélgettünk.

Néhány nappal ezelőtt Keserü Károly 39 című kiállításával indította újra tevékenységét a csíkszeredai Új Kriterion Galéria. Hónapok óta először lehettek jelen nézők a tárlat megnyitásán a kiállítóteremben. „Az utolsó kiállítást egyedül raktam fel, április 3-án egyedül álltam itt a megnyitón, magamnak, és online közönségnek konferáltam fel Anne Katrine Senstad képeit” – emlékezett vissza a járvány kitörését követő tárlat-megnyitóra Részegh Botond.

Ennek kapcsán pozitívumról is be tudott számolni a galéria művészeti vezetője. Az online közvetítést közel 1500-an követték élőben. „Ebből is tanultunk. Láttuk, hogy nem lehet elhanyagolni az online jelenlétet, és ez arra ösztönöz, hogy a következő eseményeinket ehhez hasonlóan élő közvetítéssel is tegyük elérhetővé” – jelentette ki. A hamarosan fennállásának tíz éves évfordulóját ünneplő galéria egyébként sincs elkényeztetett helyzetben, a járványidőszak intézkedései azonban még több bizonytalanságot idéztek elő a működésében.

„Elcsúsztak bizonyos pályázataink. Nincsenek, nem lehettek nézők, a galériák működése pedig mégiscsak emberi jelenléthez köthető. Egy galéria létjogosultságát látogatókkal tudod igazolni. Derékba tört ez az évad” – mondta el a művészeti vezető. Hozzátette: megoldás lehet az online jelenlét erősítése, azonban ahhoz megfelelő szabadidővel és szakértelemmel rendelkező ember és anyagi befektetés kell.

„Bennünket egy katalógus kiadása is megterhel, amit pedig még nézők hiányában sem akartunk kihagyni. Ötven kiállításon vagyunk túl, ez ötven művészeti kiadványt jelent. Idén még úgy néz ki, kitart a szufla, és ki tudjuk adni ezeket” – szemléltette a jelenlegi helyzetet Részegh Botond. A galéria ugyanakkor kénytelen volt lemondani eseményekről, így elmaradt például Nagy Kriszta „Tereskova” tervezett kiállítása, vagy az eredeti tervhez képest csúszik a hét író és hét képzőművész bevonásával tervezett Elszigetelve projekt, amely egy könyvbemutatóval egybekötött tárlat. Az idei tervezett hét kiállításból néhány biztosan nem valósulhat meg.

Hiányzik a művészeti kritika

A járványügyi intézkedésekről a művészeti vezető elmondta: az első megvonások a kortárs kultúrát érintették. „Mindezek mellett tapasztalható egyfajta érdektelenség is. Nehéz megmozdítani, vagy katalógus-vásárlásra ösztönözni az embereket. Ebben nagy felelősségét látom a helyi sajtónak is. Miért nem írtak a karantén alatt kortárs alkotókról, hisz mindenki ráért olvasni? Miért mindig évfordulók kapcsán írnak művészekről? Miért nem szólítottak meg kortárs alkotókat, írókat? Óriási a felelősség. A jelenlegi helyi értékeket kellene kiemelni, amiket jelen időben ki tudunk tenni a kirakatba” – emelte ki Részegh Botond. A művészeti vezető ugyanakkor hiányolja a visszajelzés, a művészeti kritika teljes hiányát.

A kis galériák menedzselése egyébként sem könnyű feladat. Pályázati pénzek, esetleges, vagy jó esetben rendszeres magántámogatói finanszírozás, önfeláldozó emberek munkássága – ezek a támpillérei a működésnek. És persze a közönség. Az Új Kriterion Galéria kiállításait napi rendszerességgel látogatták a járványt megelőző időszakban. Akad néhány pedagógus, akik rendszeresen elhozták a diákjaikat az iskolákból.

„Ennél azért több kellene. Most nagyon nehéz újra beszoktatni az embereket. Ki kell alakítani az igényt, főleg a fiatalokban” – fogalmazott Részegh Botond. A kisvárosi kis galériák bajban vannak, és a tervezést teljesen megbénítja a bizonytalanság. „Játszunk az időpontokkal. Szeptember első napjaiban nyílt volna a következő kiállításunk, utána könyvbemutatóra készültünk. Ha ez megvalósul, és mondjuk beengedhettünk volna 50 embert, az csak fél siker. Nincs könyveladás például, és akkor ez öngól. Ez elcsúszik októberre. Aztán tervezünk a könyvvásár idejére is tárlatot. De ezek csak tervek” – sorolta a képzőművész. „Őrlángon ki kell húzzuk ezt az időszakot. Nem látok túl nagy okot az optimizmusra” – mondta.

Részegh Botond szerint a legnagyobb feladat a galéria számára a nézők visszaszoktatása. Az Új Kriterion Galéria rendezvénysorozata 2010-ben indult. A tíz éves évfordulót az eddig kiállító művészek munkáit bemutató nagyszabású művészeti album kiadásával ünnepelnék.

„Azt hiszem, azzal történelmet írtunk, hogy mind az 50 kiállításunkról készült katalógus. Ezen kívül elindítottunk egy sorozatot, amelynek keretében évi két, a galériában kiállított alkotó művészeti albumának kiadását határoztuk el. Ezt is folytatni fogjuk” – emelte ki a művészeti vezető, hozzátéve: galériaként nem akarnak egyfajta „népnevelőként” tetszelegni, de valamilyen módon mégiscsak szükséges megmutatni az embereknek, a fiataloknak az általuk képviselt értékeket és felkelteni az érdeklődést a kortárs művészetek iránt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?