„Egyszerű kettősség” – megnyílt Kolozsváron Részegh Botond kiállítása

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban nyílt meg péntek délután Részegh Botond Csíkszeredában élő és alkotó művész legújabb tárlata. Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének osztályvezetője a művész azon munkáiból válogatott, amelyek a dualitás témakörét járták körbe.

„Részegh Botond képzőművész. Azért nem mondom azt, hogy festő, és hogy grafikus, mert nem a médium, hanem a kifejeződő tartalom áll munkáinak középpontjában. A képi nyelv, amit ehhez használ, az viszont festői, akár vászonra, akár papírra dolgozik” – mondta megnyitó beszédében a kurátor.Balról jobbra: Iakob Attila muzeológus, Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor és Részegh Botond képzőművész | a szerző felvételei

Petrányi Zsolt hozzátette: nem véletlen, hogy a művész palettáján határozott színeket látunk, kékeket, sárgákat, feketéket, fehéreket, hiszen ezek a kontrasztos megoldások is a kettősséget hangsúlyozzák. Emellett, mint mondja, a szín változása is jellemzi a művészt, és a műveit.

„A kettősség életünk alapvető része. Az igen-nem, a döntések két dolog között, a jó és a rossz, az elfogadható és a nem elfogadható csak néhány a lehetséges szókapcsolatokból, amik azt juttatják eszünkbe, hogy bár mindennapjaink legtöbbször a vagy-vagy eldöntésén alapulnak, a helyzetek, amelyekben ilyen típusú kérdések merülnek fel, soha nem egyértelműek és tiszták” – írja a tárlatismertetőben Petrányi Zsolt kurátor.

Részegh Botond 1977-ben született, Csíkszeredában él és dolgozik, a New York-i Yi Gallery képviseli. 2011-től az Új Kriterion galéria művészeti vezetője, számos egyéni kiállításon mutatta be munkáit. 2018-ban Pléh Csabával egy panelbeszélgetésen vett részt a TEDx Danubián. 2021-ben jelent meg Tíz év című albuma Barabási Albert-László, Petrányi Zsolt és Dan Lazea szövegeivel, az Iskola Alapítvány és a Bookart Kiadó gondozásában.

A festményeket és rajzokat felvonultató kiállítás február 6-ig tekinthető meg a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?