Részegh Botond munkáiból nyílik kiállítás a Kolozsvári Művészeti Múzeumban

A Csíkszeredában élő és alkotó Részegh Botond festményeiből és rajzaiból nyílik kiállítás pénteken a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A február 6-ig látogatható, Egyszerű kettősség című kiállítás kurátora Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének osztályvezetője.

A művészettörténész szerint Részegh Botond munkásságában visszatérő elem a „kettősség”, a motívumok szimmetriája vagy párbeszéde, ami hol összefonódó és elváló alakokban, osztott képmezőben, vagy egymáshoz hasonuló formák párosítható átalakulásában jelenik meg. Az Egyszerű kettősség című kiállítás Részegh Botond azon munkáiból válogat, ami ezt a dualitást járhatja körül.

A „kettősség” elemi szimbólum, életünk alapvető része, mutat rá ajánlójában a kurátor. „Az igen-nem, a döntések két dolog között, a jó és a rossz, az elfogadható és a nem elfogadható csak néhány a lehetséges szókapcsolatokból, amik azt juttatják eszünkbe, hogy bár mindennapjaink legtöbbször a vagy-vagy eldöntésén alapulnak, a helyzetek, amelyben ilyen típusú kérdések felmerülnek, soha sem egyértelműek és tiszták, hanem mindig árnyaltak és összetettek” – írta Petrányi Zsolt.

„A kiállítás festményein és papír alapú művein Részegh kevés színnel, erős kontrasztokkal, sötét és világos árnyalatokkal fejezi ki a figurák viszonyait, melyek sokrétűségét az életből meríti. Az ember társas lény, ezért viselkedését az interperszonális viszonyok irányítják: azt hogy kik is vagyunk, részben az határozza meg, hogy mások milyennek látnak minket, elfogadnak-e olyannak, amilyen képet magunkról mutatni szeretnénk” – tette hozzá a kurátor.

Részegh Botond képzőművész munkáit 2021-ben többek között a bécsi és a római Román Kulturális Intézetben (Parttól partig, Becsomagolt hétköznapok) mutatták be, emellett az Iskola Alapítvány és a Bookart Kiadó gondozásában megjelent Tíz év című albumban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?