Stratégiák járványidőben – hetedszer hirdetett felhívást a Székelyföldi Grafikai Biennálé

A kortárs grafika jelentős nemzetközi fóruma kíván maradni a Székelyföldi Grafikai Biennálé, amelynek legutóbbi kiadását nagymértékben befolyásolta a koronavírus-járvány, ezért online térbe kényszerült, ám idén a hetedik kiadást ismét „élőben” szeretnék megtartani a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, a Lábas Házban, valamint a Csíki Székely Múzeumban.

Ferencz S. Apor, a grafikai szemle kurátora sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé hívószava a „stratégiák”. Azért választották ezt a javasolt témát, mert a pandémia miatt az elmúlt két év megváltozott körülményei által átértékelődött a jövőképünk is és a bizonytalan időkben különböző stratégiákat követve keressük a válaszokat. A grafikai szemle kurátora szerint a „stratégiák” csak egy javasolt téma, nem szeretnének egyetlen művészt sem korlátok közé szorítani, egy témát rájuk erőltetve. Mint mondta, abban bíznak, hogy az idei szemlére benevezett alkotások az elmúlt évek történéseinek lenyomatai lesznek.A lengyelországi Maja Dudek munkája | fotó: a Székelyföldi Grafikai Biennálé Facebook-oldala

A szervezők – Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Maros Megyei Múzeum – március végéig az egész világból várják a művészek és művészeti egyetemek hallgatóinak jelentkezését a Székelyföldi Grafikai Biennálé oldalán.

A tervek szerint 2022 októberében élőben szervezhetik meg az eseménysorozatot, amelynek legfőbb célja, hogy átfogó képet nyújtson a grafikai műfaj trendjeiről és fejlődéséről. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ kiállítótereit október 7. és november 26. között bocsátják a Székelyföldi Grafikai Biennálé rendelkezésére, illetve az idei szemlére beválogatott törzsanyag fele átkerül a Csíki Székely Múzeumba. A korábbi grafikai szemle fődíjasának kiállítását a sepsiszentgyörgyi Lábas Házba szervezik meg, valamint 2023 márciusára tervezik Gyulai Líviusz grafikusművész műveinek kiállítását az Erdélyi Művészeti Központban.A Székelyföldi Grafikai Biennálé szervezői, Imreh István, Ferencz S. Apor és Bordás Beáta (balról jobbra) a hétfői sajtótájékoztatón | fotó: Vargyasi Levente

Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta: a díjazott munkák az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményébe kerülnek, nem szóródnak szét a nagyvilágban. Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője abban bízik, hogy tárlatvezetésekkel sikerül majd a magyar és román közönség számára vonzóvá, érdekessé tenni az eseményt. Rámutatott: örül annak, hogy egyre szorosabb az együttműködés a jelentős székelyföldi kulturális intézményekkel, így idéntől a Csíki Székely Múzeum is helyet biztosít a grafikai szemle törzsanyagának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?