Gang Rehab – három tömbház alatti átjáró újul meg Sepsiszentgyörgyön

Városszépítő, képzőművészeti projekt indult Sepsiszentgyörgyön: a Gang Rehab az évek óta elhanyagolt, senki földjének tartott gangokat, vagyis a tömbházak közötti átjárókat hivatott felújítani, sajátos arculatot adva a vizuális művészet segítségével.

Három gang kreatív felújítására, rehabilitálására írt ki pályázatot a Kónya Ádám Művelődési Ház, amelyre összesen 12 pályamunka érkezett be az ország különböző részeiről és Magyarországról. A pályamunkákat egy öt tagú szakmai zsűri értékelte és végül 3 nyertes pályázat mellett döntött, adta hírül az intézmény.

A zsűri tagja volt Kispál Evelin-Ágnes, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér társalapítója, vezetője, Wegroszta László építész, a Romániai Építész Kamara küldöttje, Rátz Attila képzőművész, a Tone Troopers Egyesület küldöttje, Farkas Réka, a Háromszék napilap újságírója, Szabó Lehel, vizuális művész.

A Mihai Viteazul tér bal oldalán található átjárót a sepsiszentgyörgyi Incze Kata és Kopacz Hanna dekorálják, mindketten a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai. Az Állomás-negyedben található, az Ismeretlen Katona szobra mögötti tömbház sor felső gangját Sántha J. Botond, sepsiszentgyörgyi származású, jelenleg Budapesten élő művész és testvére, Sántha I. Csaba díszíti, míg az ugyanitt található középső átjáró megújulása Kadar Alexandru nagyszebeni művész munkáját dicséri.A művészeti projektek megvalósulását a három átjáró építészeti rendberakása előzte meg, melynek során a gangokat lefestették, kitisztították, világítótesteket szereltek fel. Az átjárók belső falán elhelyeztek egy-egy hirdetőtáblát is, ezeken a városi kulturális rendezvények hirdetése lesz lehetséges. 

A projekt partnerei a Romániai Építész Kamara és a Tone Troopers Egyesület. A projekt a Román Kulturális Alap (AFCN) támogatásával, a Román Nemzeti Alap társfinanszírozásában jön létre. A kezdeményezők célja, hosszútávon javítani a gangot használó lakók közérzetét, biztonságosabbá és kellemesebbé tenni az átjárást a köztérből a magántérbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?