Gang Rehab: képzőművészek szépítik a szentgyörgyi gangokat

Képzőművészek újítják fel a sepsiszentgyörgyi tömbházak közti átjárókat, a gangokat. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által meghirdetett „Gang Rehab” nevű projekt keretében a vizuális művészetek segítségével adnak sajátos arculatot az évek óta elhanyagolt tömbházak közötti átjáróknak.

Két Állomás negyedi és egy Mihai Viteazul téri gang kreatív felújítására írt ki pályázatot a Kónya Ádám Művelődési Ház a szeptemberben sorra kerülő pulzArt kortárs összművészeti fesztivál keretében. A projekt partnerei a Romániai Építész Kamara és a Tone Troopers Egyesület. A projekt a Román Nemzeti Alap társfinanszírozásában jön létre.

A kezdeményezők célja, hosszútávon javítani a gangot használó lakók közérzetét, biztonságosabbá és kellemesebbé tenni az átjárást a köztérből a magántérbe. A művészeti munkálatok elkezdése előtt a szervezők elvégzik a három gang javítási munkálatait, kitisztítják és lefestik, valamint világítótesteket és egy hirdetőtáblát szerelnek fel.

A pályázatra képzőművészek, iparművészek, grafikusok, építészek, tájépítészek, graffitisek, street art művészek vagy kétfős alkotói csoportok jelentkezését várják. A nyerteseknek 10 nap áll rendelkezésére és a kivitelezés költségkerete 1500 lej.

A beérkező pályázatokat öttagú szakmai zsűri értékeli, többek között azt is pontozzák, hogy az elképzelés mennyire illeszkedik az adott környezethez,  felülethez, rehabilitáció témájához. Fontos a művészeti érték, a koncepció, igényes vizuális élmény, újszerűség, kreativitás, de a megvalósíthatóság is és hogy milyen a kivitelezésnek a várható színvonala.

A Gang Rehab projekt szervezői szeptember 5-én éjfélig várják a pályaműveket a kultura@sepsi.ro címre. A nyertes művészek fejenként 1000 lejes honoráriumban részesülnek, a tömbházak közti átjárókat pedig szeptember 15 és 25-e között kell felújítaniuk. A projektben részt vevő gangok bemutatását és alaprajzait, a teljes pályázati kiírást megtalálják a www.sepsi.ro és a www.kultur.ro oldalakon.

Kimaradt?