Fogyatékkal élő képzőművészeket díjaznak Háromszéken

Az önmagukat képzőművészet nyelvén kifejező “kívülállók” alkotásaiból szerveznek kiállítást és versenyt Sepsiszentgyörgyön. A Diakónia Keresztyén Alapítvány hetedik éve szervezi az országban egyedülálló képzőművészeti tárlatot, az Outsider Art-ot, amelynek keretében a romániai fogyatékkal élő képzőművészeket díjazzák.

A szervező, Makkai Péter református lelkipásztor, a sepsiszentgyörgyi fogyatékkal élőket gondozó Írisz Ház vezetője emlékeztetett, hogy a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány hozta létre a Romániában élő és alkotó, értelmi fogyatékkal élő, művészi tehetséggel megáldott személyek munkásságát értékelő és népszerűsítő Íriszház díjat, amit első alkalommal 2010 decemberében ítélték oda a Fogyatékkal Élők Nemzetközi Világnapja alkalmából.Makkai Péter a Maszolnak elmondta: bár több hazai fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézményben foglalkoznak művészetterápiával, de van, ahol lekezelően fogadják a kérést, hogy támogassák ápoltjaik alkotói tevékenységét, nevezzék be őket a versenyre, engedjék őket személyesen is részt venni az Outsider-kiállításokon. „A fogyatékos mindig rá van utalva az egészségesek jóindulatára” – mutatott rá Makkai Péter.

Az Írisz Ház vezetője szerint az idei Outsider Art kiállítást októberben egy alkotótábor előzte meg a háromszéki Sepsiköröspatakon, ahol Szilágyi Ilona marosvásárhelyi festőművész-, Bartha Ernő kolozsvári szobrász-, Bács Ildikó Kolozsváron élő grafikus- és Gábor Zsófia Kolozsváron élő textilművész foglalkozott fogyatékkal élőkkel.A december 3-án, szombaton megnyíló sepsiszentgyörgyi tárlaton kiállításra kerülnek a táborban készült alkotások és az Outsider Art versenybe érkező képzőművészeti munkák is. Makkai Péter szerint idén 12 fogyatékkal élő művész mintegy 80 alkotását állítják ki. A pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el, amelynek elnöke Deuten-Makkai Réka, művészettörténész.

A nyertes alkotásokat díjazzák is, így az első helyezett 1500 lej-, a második 1000 lej-, a harmadik pedig 500 lejes pénzjutalomban részesül. A fogyatékkal élők által készített pályamunkákat meg lehet tekinteni az Írisz Ház honlapján is. A sepsiszentgyörgyi kiállításmegnyitóra és díjátadásra december 3-án, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Olt utcai Bástya-házban kerül sor és tervezik, hogy Marosvásárhelyre és Kolozsvárra is elviszik a kiállítást.A sepsiszentgyörgyi tárlatmegnyitón az Evilági zenekar koncertezik. Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett Írisz Ház az Outsider Art képzőművészeti esemény mellett, néhány éve, tavasszal megszervezi az Outsider Music Fest nevű rendezvényt is, ahol fogyatékkal élő zenészeknek és együtteseiknek biztosítanak fellépési lehetőséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?