Fogyatékkal élő képzőművészeket díjaznak Háromszéken

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány negyedik éve szervezi az országban egyedülálló képzőművészeti kiállítását, az Outsider Art-ot, amelynek keretében a Romániában élő, önmagukat a képzőművészet nyelvén kifejező és alkotó, fogyatékkal élő személyeket díjazzák.

A szervező, Makkai Péter református lelkipásztor, a sepsiszentgyörgyi fogyatékkal élőket gondozó Írisz Ház vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy az Outsider Art díjra idén 22 fogyatékkal élő művész több mint 60 festményt nevezett be.

A fogyatékkal élők által készített pályamunkákat meg lehet tekinteni az Írisz Ház honlapján  is, de kiállítják azokat az árkosi Szentkereszty kastély Istálló galériájában is. A kiállításmegnyitóra és díjátadásra kedden 18 órakor kerül sor. A kiállításmegnyitót követően Cseh Katalin kolozsvári költő verseiből Zorkóczy Zenóbia olvas fel. Az ünnepi estet Szűcs Ruben adventi kiskoncertje zárja.

Az Outsider Art díjat 2010-ben hozta létre a Diakónia Keresztyén Alapítvány, mondta Makkai Péter, aki szerint a fogyatékosokkal foglalkozó intézmények terápiaként alkalmazzák a művészeti és zenei foglalkozásokat, ezért gondoltak arra Sepsiszentgyörgyön, hogy a nagyközönség előtt is be kellene mutatkozni.

A Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett Írisz Ház az Outsider Art képzőművészeti esemény mellett, néhány éve, tavasszal megszervezi az Outsider Music Fest nevű rendezvényt is, ahol fogyatékkal élő zenészeknek és együtteseiknek biztosítanak fellépési lehetőséget.

Az idén októberben, Kolozsváron nagy sikert arató Outsider Art kiállításról itt olvashatnak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?