Fogyatékkal élő képzőművészeket díjaznak Háromszéken

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány negyedik éve szervezi az országban egyedülálló képzőművészeti kiállítását, az Outsider Art-ot, amelynek keretében a Romániában élő, önmagukat a képzőművészet nyelvén kifejező és alkotó fogyatékkal élő személyeket díjazzák.

A fogyatékkal élők világnapján, kedden a fogyatékkal élők világát mutatják meg a nagyközönségnek, mutatott rá a szervező Makkai Péter református lelkipásztor, a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház vezetője. Hozzátette: Az Outsider Art díjat 2010-ben hozta létre a Diakónia Keresztyén Alapítvány 2010-ben, az idén meghirdetett pályázatra mintegy 30 képzőművészeti alkotás, főként festmény érkezett az egész országból.

A fogyatékkal élők által készített pályamunkákat meg lehet tekinteni az Írisz Ház honlapján a https://iriszhaz.blogspot.com címen is, de kiállítják eyeket az Árkosi Szentkereszty kastély Istálló galériájában is. A kiállítás megnyitóra és díjátadásra csütörtökön 17 órakor kerül sor. Az eseményt a Landini együttes koncertje színesíti, mutatott rá Makkai Péter, aki elmondta, hogy a budapesti együttest több mint 25 évvel ezelőtt látássérült emberek alapították és reneszánsz, illetve barokk muzsikát játszanak.

Az Árkosi Kastélyban kiállításra kerülő pályázati munkákon kívül a Budapesti Art Brut Galéria gyűjteményéből is 15 művet bocsátanak közszemlére. A Budapesti Art Brut Galéria célja a pszichiátriai ellátásában részesülők ellen irányuló előítéletek csökkentése azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt jelennek meg az általuk elkészített művészeti alkotások.

Makkai Péter szerint a fogyatékosokkal foglalkozó intézmények terápiaként alkalmazzák a művészeti és zenei foglalkozásokat, ezért gondoltak arra Sepsiszentgyörgyön, hogy a nagyközönség előtt is be kellene mutatkozni. A Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett Írisz Ház az Outsider Art képzőművészeti esemény mellett, néhány éve, tavasszal megszervezi az Outsider Music Fest nevű rendezvényt is, ahol fogyatékkal élő zenészeknek és együtteseiknek biztosítanak fellépési lehetőséget.

Kimaradt?