Outsider Music Fest: fogyatékkal élők zenélnek szombaton

Fogyatékkal élő zenészek fesztiválját szervezik Sepsiszentgyörgyön. A Diakónia Keresztény Alapítvány szervezésében május 11-én, szombaton 12 órától estig tart majd az Outsider Music Fest nevű nemzetközi zenei rendezvény a Gyöngyvirág utcai Írisz Ház udvarán, ahova a fogyatékkal élő zenészeket és együtteseiket várják - mondta el a maszol.ro-nak a szervező, Makkai Péter.

A sepsiszentgyörgyi, fogyatékosokkal foglalkozó Írisz Ház vezetője szerint tavaly a városnapok ideje alatt első alkalommal megszervezett fogyatékos zenészek fesztiváljának nagy sikere volt, szeretnék ezt a rendezvényt rendszeressé és nemzetközivé tenni. A fesztivál iránt nagy az érdeklődés, hiszen idén négy ország hét különböző településéről mintegy száz résztvevő érkezik Sepsiszentgyörgyre.

Fellépők jönnek Hollandiából, Magyarországról, Moldova Köztársaságból, illetve a hazai Târgu Frumos-ról, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, de látható-hallható lesz a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház fogyatékkal élő fiataljainak több csapata is. Az Outsider Music Fest alkalmával (a fogyatékkal élő fiatalok zenés produkciói mellett) modern-, néptánc, illetve színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők. Makkai Péter szerint a fogyatékosokkal foglalkozó intézmények terápiaként alkalmazzák a művészeti és zenei foglalkozásokat, ezért gondoltak arra tavaly, hogy a nagyközönség előtt is be kellene mutatkozni.

A sepsiszentgyörgyi zenei esemény díszmeghívottja a hollandiai The Garden of Love rockzenekar, amely négy fogyatékos személyből áll. Őket a holland Bram Voorn hívta meg a fesztiválra, aki a sepsiszentgyörgyi Diakónia Alapítvány fogyatékos felnőttek napi foglalkoztató központjában dolgozik. „Olyan óriásit zenélünk, hogy ezek után egész biztosan mindenki be akar majd lépni egy zenekarba”, nyilatkozták a holland zenészek, akik a Down tévéműsornak köszönhetően olyan híres fesztiválokon léptek már fel, mint a Pinkpop és a Bevrijdingspop. “Reméljük, meg tudjuk mutatni, hogy a fogyatékos embereket nem szabad leírni, hisz nagyon tehetségesek”, mondta a menedzserük, a Heemskerki zeneiskola tanára.

Az Outsider Music Festen fellép még a Târgu Frumos-i „Grupul vocal-instrumental VOX”, a magyarországi „Tordasi Szivárvány Együttes”, a marosvásárhelyi „Alpha Transilvana Happy Feet”, valamint a „Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató központ zenekara”, a csíkszeredai „AutHelp Egyesület”, a Moldova köztársasági „Hope & Health”, a csíkszeredai „Szent Anna Elhelyező Központ együttese”, illetve a sepsiszentgyörgyi házigazdák részéről a „Philadelphia Írisz Manók”, az „Íriszház Moderntánc csoport” az Íriszház Néptánc csoport” az „Íriszház Színjátszó csoport” és az „Íriszház Band”.

A sepsiszentgyörgyi Írisz Házban már több hasonló rendezvény is volt, így az Outsider Art tárlat, ahol hátrányos helyzetűek állították ki festményeiket, grafikáikat, kisplasztikáikat, de megszervezték már a fogyatékkal élők divatbemutatóját is.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?