Fogyatékkal élő zenészek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön

A Diakónia Keresztény Alapítvány május elején második alkalommal szervezi az Outsider Music Fest nevű rendezvényt, amelyre fogyatékkal élő zenészeket és együtteseiket várják. A szervező, Makkai Péter református lelkész, a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház vezetője szerint tavaly a városnapok ideje alatt megszervezett fogyatékos zenészek fesztiváljának nagy sikere volt, szeretnék ezt a rendezvényt rendszeressé és nemzetközivé tenni, ezért várják a fogyatékkal élő zenészek, énekesek, együttesek, kórusok jelentkezését a fesztiválra, akik fedett pódiumon, megfelelő hangosítás kíséretében léphetnek színpadra, lelkes közönség előtt.

120828 Kovacs Zsolt Makkai Peter resize masolat
Makkai Péter szerint a fogyatékosokkal foglalkozó intézmények terápiaként alkalmazzák a művészeti és zenei foglalkozásokat, ezért gondoltak arra, hogy a nagyközönség előtt is be kellene mutatkozni. Tavaly az országban elsőként megszervezték az Outsider Music Festet, amelyen fellépett a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház zenekara, a magyarországi Tordasi Szivárvány Együttes és Krizbai Teca, a Csillag születik látássérült énekese.

A tavalyi Szent György napokon a fogyatékos zenészek a városnapok nagyszínpadán játszottak egy dalt a Republic együttessel is. Makkai Péter elmondta, hogy az idei fesztiválra bejelentkezett egy osztrák együttes, a magyarországi Tordasi Szivárvány Együttes illetve egy belga hegedűs fiatalember. Emellett az Írisz Ház zenekara Illés és Fonográf dalokat ad majd elő, és úgy tudják, Csíkszeredában is kezdtek már gyakorolni az alkalomra fogyatékkal élő zenészek, de várják román zenészek jelentkezését is, ezért több fórumon hirdetik a lehetőséget. Makkai Péter szerint az érdeklődők az iriszhaz.blogspot.ro honlapon találnak részletes információkat a fogyatékos zenészek fesztiváljáról.

A sepsiszentgyörgyi Írisz Házban már több hasonló rendezvény is volt, így az Outsider Art tárlat, ahol hátrányos helyzetűek állították ki festményeiket, grafikáikat, kisplasztikáikat, de megszervezték már a fogyatékkal élők divatbemutatóját is.

Kimaradt?