Több mint 200 vásárlóját verhette át hamis festményekkel egy bukaresti műkereskedő

Több száz, híres román képzőművészeknek tulajdonított, ám hamisított festmény eladása miatt nyomoz a rendőrség. A szálak egy bukaresti galériához, illetve a kulturális minisztérium által akkreditált műtárgyszakértőhöz vezetnek, írja a Digi24.ro.

Több mint 200 vásárlót verhettek át azzal, hogy Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian vagy Nicolae Grigorescu festménye került a birtokukba, miközben valójában hamisítványokról van szó. A rendőrség és az ügyészség tíz helyszínen végez házkutatást, köztük magánszemélyek lakásán is, Bukarestben, illetve Iași és Botoșani megyékben.

A rendőrség közleménye szerint egy bukaresti művészeti galéria képviselője 2020 márciusa és 2021 decembere között adott el több hamis festményt, amelyek eredetiségét a kulturális minisztérium által akkreditált műtárgyszakértőtől származó – hamis – igazolással támasztotta alá.

A házkutatások célja az összes eladott hamisítvány beazonosítása, illetve a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható különböző dokumentumok, adathordozók, feljegyzések begyűjtése.

(Címlapfotó: a rendőrség Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?