Spiritualizált modernizmus: Eugen Gâscă több mint 100 munkája látható Marosvásárhelyen

A 20. századi romániai művészet meghatározó személyiségének munkáiból rendezett kiállítást a Maros Megyei Múzeum és a kolozsvári Quadro Galéria. Eugen Gâscă (1908–1989) halála után ez a legnagyobb szabású, több mint 100 munkát felvonultató retrospektív kiállítás.

A Maros Megyei Múzeum közleménye szerint Eugen Gâscă hat évtizedet felölelő életműve spiritualizált modernizmusként határozható meg: melankóliába hajló és metafizikus felhangokkal telített expresszív festményein kékes fénnyel itatja át az emberi alakokat és tájat, a művész életért folytatott állandó harcát és reménykedését fejezve ki.

A marosvásárhelyi Kultúrpalota második emeleti kiállítótermeiben nyílt tárlat a művész halála utáni második retrospektív tárlat, az elsőre 2018-ban került sor a Quadro Galériában. A mostani nagyobb lélegzetű: több mint 100 munkát vonultat fel és ezzel a teljes életmű széleskörű, részletes és árnyalt bemutatását teszi lehetővé. A kiállítás középpontjába a marosvásárhelyi Művészeti Múzeumnak 1984-ben adományozott munkákat állították, de a művész alkotói pályájának minden fontos állomását szemléltetik a kurátorok, Székely Sebestyén, a Quadro Galéria igazgatója, Cora Fodor, a Maros Megyei Múzeum kutatója, illetve Ioan Șulea, a Művészeti Múzeum osztályvezetője.

A tárlaton jelentős válogatás szerepel az 1930-as években készült festményekből és grafikákból, amikor a fiatal festő művészetének korai szintéziséhez jutott el. Ezek a munkák bemutatásra kerültek Gâscă 1934-es kolozsvári egyéni kiállításán, melyen elsőként tárta a közönség elé festészetének sajátos, modernista hangvételét.

A Quadro Galériával való együttműködés lehetővé tette a művész családja és más hazai és külföldi gyűjtők tulajdonában levő képek kiállítását, emellett az elhelyezési, esztétikai és tájékoztató koncepció kialakításában is újszerű szemléletet hozott, derül ki a múzeum közleményéből. „Tárlatunk szeretné folytatni és elmélyíteni a művész alkotásának kutatását, ugyanakkor kontextusba is szeretné helyezni azáltal, hogy kidomborítja Gâscă kapcsolatát barátaival, Ion Vlasiuval és Catul Bogdannal, valamint a kor más alkotóival, akik Gâscă munkásságára hatottak: Hans Mattis Teutsch, Nagy István és Nicolae Tonitza. A kiállítás egyik része dokumentációs jellegű, ez a Gâscă életútját illusztráló fényképeket és jó barátjával, Ion Vlasiuval folytatott gazdag levelezésének egy részét mutatja be” – írják.

A Maros Megyei Tanács támogatásával megszervezett, február 18-ig látogatható kiállításhoz jelentős támogatást nyújtott ugyanakkor a Román Nemzeti Művészeti Múzeum a Viorica és Eugen Gâscă adományból származó munkák kölcsönzésével, akárcsak a Nagybányai Művészeti Központ Megyei Művészeti Múzeum.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?