Jelentős 19. századi erdélyi festő műveiből nyílt állandó tárlat Marosvásárhelyen

Dósa Géza a 19. század egyik jelentős festőművésze volt, fiatalon derékbatört életművel, akinek Marosvásárhelyen őrzött alkotásaiból állandó tárlat nyílt a Kultúrpalotában.

A Dósa Géza-műveit bemutató kiállítás még Szabó Zoltán „Judóka” képzőművésznek, a Maros Megyei Múzeum munkatársának volt az ötlete. Ő sajnos az elképzelését nem valósíthatta meg a tavaly váratlanul bekövetkezett halála miatt, ám kollégái az iránta való tiszteletből is, láthatóvá tették a Dósa Géza-gyűjteményt, több mint 30 alkotást, köztük a legismertebbet, a Bethlen Gábor tudósai körében című olajfestményt.A vidék egyik legjelentősebb művésze volt Dósa Géza, mondta el Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy rövid pályafutása alatt olyan műveket alkotott, amelyek alapján arra lehet következteni, hogy ha 25 éves korában nem vet véget önkezűleg életének, egyike lehetett volna a leghíresebb, legszínvonalasabb európai festőművészeknek.

Dósa Géza Nagyenyeden született 1846-ban, Marosvásárhelyen járt iskolába, és ide is költözött vissza, miután anyagi nehézségei támadtak és nem tudta álmát megvalósítani, Párizsban műtermet nyitni és ott dolgozni. Marosvásárhelyi tanulmányai után 1864-től a budapesti református főgimnáziumban tanult, Székely Bertalan magántanítványa volt, majd a Bethlen Gábor tudósai között című vázlatával ötszáz forintos ösztöndíjat nyert. Ebből finanszírozta bécsi tanulmányait. Ott ismerkedett meg és kötött szoros barátságot Munkácsy Mihállyal. Bécs után a müncheni akadémiára iratkozott be, majd Párizsban szerette volna folytatni tevékenységét, szakítva a hagyományokkal, saját útját járva. Ám erre nem volt lehetősége és 1870-ben apja tanácsára visszaköltözött Marosvásárhelyre. A kisvárosi élet, a sikertelenség, ami a művészetét kísérte, szerelmi csalódása depresszióba taszította, és 1871-ben öngyilkos lett.

Dósa Géza műveinek többségét Budapesten őrzik. A marosvásárhelyi képtárba vásárlás és adomány révén kerültek a Dósa-művek. A Bethlen Gábor tudósai körében című festményhez készült tanulmányai is Budapesten vannak, ezek reprodukciói azonban Marosvásárhelyen is láthatóak. A művekkel való ismerkedést a Lector kiadó gondozásában megjelent Dósa Géza-album is segíti, amelyet Szinyei-Merse Anna művészettörténész (Szinyeri-Merse Pál dédunokája) szerkesztett Szabó Zoltán Judóka közreműködésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?