95 éve született Lövith Egon Marc képzőművész, aki elhozta Erdélybe Mexikót

95. éve született a romániai és kolozsvári művészet kiemelkedő alakja, Lövith Egon Marc (1923-2009). A kolozsvári Quadro Shopban ez alkalomból a művész 70-es évekbeli kerámiatárgyaiból, valamint élete utolsó periódusában, készített absztrakt festményeiből mutatnak be eladással egybekötött kiállítást. A festményeket első alkalommal mutatják be.

A Quadro Galéria közleménye szerint Lövith Egon Marc kreativitása és humorral teli képzelőereje több műfajban is megnyilvánult: szobrok, festmények, grafikák és kerámiák tanúskodnak erről.A művész 1923. május 21-én született Kolozsváron, zsidó családban. Az 1926-os antiszemita hallgatói demonstráció után, amikor az apja órás kereskedését feldúlták, kénytelenek voltak Mexikóba emigrálni. Ezáltal, a művész vizuális nyelvezetének kialakulásában jelentős szerepet játszott a dél-amerikai élmény: az azték művészet hatása, valamint a nagy modern muralista művészek munkássága. Életének ezen szakasza teljes későbbi stílusára és képi világára rányomta bélyegét, megkülönböztetve kortársaitól. 1936-ban visszatértek az országba, Kolozsvárra, viszont a deportálásokat követően a művész maradt az egyetlen túlélő a családban. A háború után a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet szobrászat szakos tanára lett.

Stílusát, függetlenül attól, hogy milyen műfajban jelentkezett, az elemi formák, a meleg, erős és expresszív színvilág, valamint a humor jellemzi.

A Lövith 95. kiállítás a Samuil Micu utca 7. szám alatt látogatható június 16-áig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?