Szombaton éjjel két óráig látogatható a budapesti Szépművészeti kiállítása Marosvásárhelyen

A budapesti Szépművészeti Múzeum Zichy-gyűjteményéből válogatott festmények láthatóak augusztus végéig a marosvásárhelyi Kultúrpalota kiállítótermeiben. A tárlat szombaton éjjel két óráig látogatható.

Bernardo Canal velencei festőművész (1674 – 1744) nagyméretű (148,5/200 cm) A Santa Maria d’Araceli-templom a Capitoliummal Rómában című, 1720 körül készült festménye fogadja a Kultúrpalota második emeleti kiállítótermében látható tárlat látogatóját. A Maros Megyei Múzeum, Románia Nemzeti Művészeti Múzeuma és a budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös kiállítása csütörtök este nyitotta meg kapuit és augusztusig látogatható. Azt követően Bukarestbe szállítják a kiállítást, ahol az év végéig lesz megtekinthető.

A kiállítás egy egészen különleges atmoszférájú világba kalauzolja a nézőt, bepillantást engedve a magyar arisztokrácia egyik meghatározó családjának műgyűjtési szokásaiba, abba, hogy milyen szellemiséggel, nyitottsággal és érdeklődéssel fordultak egy-egy nemzet tárgyi emlékei felé – hívta fel a figyelmet megnyitó-beszédében Gosztola Annamária művészettörténész, a budapesti Szépművészeti Múzeum főmunkatársa, a kiállítás kurátora.

A Múzeumok éjszakája előestéjén megnyílt tárlat olasz, flamand, holland, francia, német, osztrák, cseh és magyar iskola, főként 17-18. századi festményeiből mutat be válogatást – mutatta be a tárlatot a kurátor, aki a gyűjtők személyéről, gróf Zichy Edmundról és fiáról Zichy Jenőről is beszélt, a két nagy tudású, széles látókörű egyéniségről, akik nem csak az üzleti, de a kulturális élet területén is maradandót alkottak.

A megnyitón Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a budapesti Szépművészeti Múzeummal való együttműködést hangsúlyozta ünnepi beszédében, Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke pedig köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult a tárlat megvalósításához.

Flender Gyöngyvér konzul, Magyarország csíkszeredai külképviseletének munkatársa a Zichy-család nagyvonalúságát, adományozói jelentőségét emelte ki, majd Kósa András László, a Bukaresti Magyar Intézet – Balassi Intézet vezetője beszélt a magyar arisztokrácia gyűjtőtevékenységéről, kultúra-pártolásáról.

Végül Cora Fodor marosvásárhelyi művészettörténész értékelte a tárlatot, felhíva a közönség figyelmét külön-külön is egy-egy alkotásra.

A kiállítás a Múzeum éjszakája rendezvény alkalmából 6 lejes belépővel tekinthető meg szombaton éjjel 2 óráig, valamint hétfő kivételével hétköznapokon 10 és 18 óra között, szombat-vasárnap 10-13 óra között.

Balról Balthasar Denner Idős férfi képmása című festménye (1729), jobbról Christian Seybold Fiatalkori önarckép (1720 körül) Balról látható Antonio Bellucci Danaé című festménye Gottfried Libalt Emberi koponyák (1660-as évek) Joos Cornelisz Droochsloot Folyóparti falu mulatozó parasztokkal (1646)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?