Bukarestben állítják ki a csíkszeredai Részegh Botond karanténidőszakban készült alkotásait

Részegh Botond Becsomagolt hétköznapok című kiállítása nyílik meg csütörtökön a bukaresti Műgyűjtemények Múzeumában. A tárlatot a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeummal közösen szervezi.

Részegh Botond képzőművész a bukaresti Képzőművészeti Egyetemen Mircia Dumitrescu grafikus osztályában diplomázott. Jelenleg a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetője. Az elmúlt években a művész önálló kiállításokkal tért vissza tanulmányainak színhelyére, így korábban nyílt kiállítása a Combinatul Fondul Plastic-ban, illetve a mogoşoaia-i Bâncoveneşti Palotában is.

A művésznek az elmúlt években olyan rangos helyszíneken voltak egyéni kiállításai, mint a temesvári Művészeti Múzeum, a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, a budapesti Várfok Galéria, a New York-i Gallery MC, illetve a bécsi Román Kulturális Intézet. A becsomagolt hétköznapok című tárlat anyaga lényegében a karanténhónapok alatt készült grafikákat és nagyméretű vásznakat tartalmaz.

„A kiválasztott alkotások a művész környezetével és önmagával szembeni feszültségét, szorongását, kényelmetlenségét sugallják; mindegyik alkotás külön-külön egy bizonyos zaklatottsági állapotot türköz természetellenes, feszült anatómiai struktúrákat rögzítve. A tárlat lényegében a közönség számára ismeretlen, de különböző embertípusokat ábrázolni képes szereplők felsorakoztatása, akik az adott helyzetekben traumát, kényelmetlenséget, rettegést, bizonytalanságot, de ugyanakkor örömöt, sőt elégedettséget szomatizálnak” – írta a tárlat anyagáról a kiállítás kurátora, Ana Negoiță.

A kiállítás március 11. és április 18. között látható a bukaresti Műgyűjtemények Múzeumában (Victoriei sgt. 111.). Megnyitó: április 11-én 10:00 órakor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?