Különleges koncertekkel, irodalommal és gasztronómiával várnak a 7. Kolozsvári Zsidó Napokon

A nagy népszerűségnek örvendő 7. Kolozsvári Zsidó Napokat az elmúlt években nem tudták megszervezni a koronavírus-járvány miatt, ám idén visszatér. November 3. és 6. között Erdély kincses városában különleges koncerttel, történelmi sétával, irodalmi és gasztronómiai rendezvénnyel, liturgikus dalokkal és imákkal várja az érdeklődőket a zsidó kulturális rendezvénysorozat – tájékoztatnak közleményükben a szervezők.

Az esemény célja a találkozás és a zsidó hagyomány kincseinek felidézése Kolozsváron, ebben a kulturálisan sokszínű és gazdag városban, amely az elmúlt századokban oly sok kultúrának, vallásnak és tradíciónak vált bensőséges, igazi otthonává.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója 2022. november 3-án, csütörtök este 7 órakor lesz a Horea úti (Nagy utca) zsinagógában, ahol ebből az alkalomból a Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész adja elő Rekvizitumok régi verseimből – Radnóti Miklós emlékezete című műsorát. A megnyitón beszédet mond Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzultusának főkonzulja, Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke. A vendégeket köszönti Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.

Kép forrása: 7. Kolozsvári Zsidó Napok

A Mit esztek ti otthon, mannát? címmel meghirdetett könyvbemutatón november 4-én irodalom és gasztronómia találkozik. A sikerlistás könyv szerzője, Rubin Eszter író, a Szépírók Társaságának tagja többek között a zsidó kulináriáról és irodalomról, az ételek és emlékek kapcsolatáról is fog beszélni. Az esti, 20 órától kezdődő Spiritualitás – harmóniumra és hegedűre hangolva című koncerten egy különleges hangszerpárosítás kínál majd nem mindennapi zenei élményt, hiszen a hegedű hangjait egy 1859-ben készített francia harmónium kíséri.

November 5-én, szombaton a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszíneit fedezhetik fel az érdeklődők Sipos Dávid vezetésével. Este Nógrádi Gergely főkántort és Klein Judit énekművészt, a jiddis és héber dalok varázslatos előadóját láthatja-hallhatja a kolozsvári közönség. A vasárnap délutáni irodalmi sétán Sipos Dávid és Laczkó Vass Róbert kalauzol majd a Házsongárd emlékei között, a séta során az idén 150 éve született Janovics Jenőről is megemlékeznek. A rendezvénysorozat zárásaként a Hamsa zenekar koncertjére kerül majd sor.

A programokon a részvétel ingyenes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?