Erdélytől Hollywoodig utaztat a Kolozsvári Zsidó Napok

Kolozsváron és Hollywoodban alkotó zsidó művészekre emlékezik, Európa legjobb zsidó kántorát is bemutatja az október 18. és 21. között zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napok.

A Dialógus Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség (KZSH), a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Határtalan Kultúra program „a különböző kultúrák összetartozásába és az eltérő vallások közös, ősi gyökerébe vetett humanista hittel” szervezi meg a zenei és irodalmi programsorozatot, olvasható a szervezők közleményében. Az előadások helyszíne a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Bulgakov Kávéház és a Tranzit Ház, a programokra a belépés díjtalan. A Horea úti zsinagóga most kimarad a helyszínek közül, hiszen elkezdődött az épület felújítása.

A csütörtöki (október 18.) megnyitót követően Laczkó Vass Róbert színművész és Nagy Gergő zongoraművész Eisikovits Mihály (Max Eisikovits) elfeledett szerzeményeit mutatja be a János Zsigmond Unitárius Kollégium Felvinczi György dísztermében. A 110 éve született zeneszerző munkássága szorosan összefonódik az egykori Magyar Művészeti Intézet, a Kolozsvári Magyar Színház és Opera, valamint a Gheorghe Dima Zenekonzervatórium nevével. Eisikovits Mihály magyar verseket zenésített meg, köztük erdélyi kortársai verseit is. Külön dalciklust szentelt például a gyergyói Salamon Ernő költészetének.

Október 19-én, péntek délután négy órakor szintén a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban Nógrádi Gergely, a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga főkántora koncertezik: a jiddis és héber daloktól a zsidó komponisták jegyezte operett-örökzöldeken át a „zsidó Broadway” leghíresebb musicalslágereiig számos zenei műfajt vonultat fel. A számos nemzetközi díjjal elismert előadót 2015-ben Európa elsőszámú kántorhangjának választották az angliai Leedsben tartott kántor-világtalálkozón. A főkántor állandó zenei partnere az 1979-ben a kárpátaljai Beregszászban született Teszter Nelli zongoraművész.

Korcsolán Orsolya Bécsben élő hegedűművész azoktól a zsidó zeneszerzőktől válogatott, akik Európából menekülve Hollywoodban telepedtek le és váltak filmzeneszerzőként sikeressé. Darius Milhaud, Hans Eisler, az Oscar-díjas Erich Korngold és Rózsa Miklós kompozícióit a hegedűművész Mali Emese zongorakíséretével adja elő. A Hollywood Anno című műsort péntek este hét órakor a János Zsigmond Unitárius Kollégium Dávid Ferenc dísztermében mutatják be.

Október 20-án szombaton délután négy órakor a Bukgakov Kávéházban a tragikus sorsú, Auschwitzban meggyilkolt kolozsvári íróra, Karácsony Benőre emlékezik Balázs Imre József irodalomtörténész, költő, Visky András író és Demény Péter költő. Az irodalmi részleteket felolvassa Laczkó Vass Róbert színművész, zongorán játszik Szép András.

Szombat este nyolctól ugyanitt improvizációs slam poetry est lesz, amelyen egykori táncdalfesztiválos magyar pop-slágerek szövegeit gondolják tovább a slammerek – Bárány Bence, Galló Bence, Mészáros Péter és Munding Márton – és az IttésMost Társulat színészei – Hollai-Heiser Anna, Horváth Lilla, Holly, Borbás Gergő, Varjú Nándor – a játékmester, Szőke Gábor segítségével.

Vasárnap este héttől a Debrecen Dixieland Jazz Band lép fel a Tranzit Házban.

A 4. Kolozsvári Zsidó Napok részletes programja itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?