Láthatóvá tenni az értékeket – elkezdődött a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál rendezvény

Szeptember 22. és 25. között zajlik a hetedik alkalommal megszervezett esemény, amelynek lényege, hogy a kolozsvári unitáriusok által megélt értékeket láthatóvá tegyék egyfelől az unitáriusok számára, másfelől viszont a tágabb közösség számára is. A rendezvénysorozatra, amelyen beszélgetésekre, könyvbemutatóra, kiállításmegnyitóra, közös főzésre, piknikre és vásárra is sor kerül, mindenkit szívesen látnak, mondta Rácz Norbert Zsolt lelkész, főjegyző.

Mint elmesélte, a Nyitott kapuk a pandémia előtti években volt megszervezve, utoljára 2017-ben, viszont az idén úgy döntöttek, elkezdik visszahozni a köztudatba. Az idei kiadás alapvető eszmei tartalma a „házilag készítettségnek a gondolatköre” lesz, és olyan programokat próbáltak összeválogatni, amelyek az unitárius közösséghez kapcsolódnak. „Olyan ez a rendezvénysorozat, mint az őszi betakarítás. A mi életünknek a szellemi gyümölcseit vesszük számba, úgy, ahogy az ember teszi ezt ilyenkor a különböző finomságokkal, amik beköltöznek a természetből otthonaikba” – mondta Rácz Norbert.

Felházi Ágnes képzőművész kiállítása nyílik meg

A Nyitott kapuk első mozzanataként este 6 órától nyitóáhítatot tartanak az unitárius templomban, majd 18 óra 30 perctől Felházi Ágnes képzőművész kiállításmegnyitója következik, a Vallásszabadság Házában. Az unitárius képzőművész a János Zsigmond Unitárius Kollégium volt diákja, jelenleg Budapesten él és alkot, több ízben állított ki korábban az egyházközség tanácstermében. A program folytatásaként péntek délelőtt kirakodóvásárral készülnek a kisebbek számára, utána pedig bibliodráma lesz a fiataloknak.

Képek forrása: Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál Facebook-oldal

Később Balázs-Blénessi-Pataki Kincső könyvbemutatójára kerül sor, aki 14 évesen jelentkezik kötettel, majd az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogy hogyan kell elkészíteni a híres torockói édességet, a hamuzsákot. Rácz Norbert szerint a süteményt a világon egyedül csak Torockón készítik, és mivel kolozsvári egyházközségnek több torockói származású tagja is van, ők vállalták el, hogy megmutatják, hogyan is készül a finomság.

A lelkész továbbá elmondta, minden délután 6 órától a rendezvény keretében áhítat lesz, a pénteken ifjúsági áhítatot tartanak, szombaton pedig családi áhítatra kerül sor. Péntek délután a Szabad szeminárium a Szentírásról című sikeres gyülekezeti programjukat indítják újra. Ezeken az alkalmakon Rácz Norbert szokott előadásokat tartani különböző vallási, teológiai témában.

A JZSUK elmúlt 30 évéről beszélgetnek

Rácz Norbert ismertette, szombaton az újraindult János Zsigmond Unitárius Kollégium első igazgatójára, Bencze Ágnesre emlékeznek, akit a '89-es fordulat után az egyház akkori vezetősége felkért arra, hogy indítsa újra a kollégiumot. „Ő 2021-ben távozott az élők sorából, és úgy gondoltuk, méltó, hogyha rá emlékezünk egy beszélgetés alkalmával, amely délelőtt 11 órától kezdődik, és ahol az unokái fognak az életéről tartani egy rövid előadást. Utána egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol Popa Márta igazgatónővel és Solymosi Zsolt aligazgatóval beszélgetünk a kollégium elmúlt három évtizedéről” – tájékoztatott Rácz Norbert.

Azt is elmondta, délutánra családi napot szerveztek, ha szép idő lesz, a templom udvarára várják a kicsiket és nagyokat kézműves tevékenységgel, játékkal és főznek egy finom, őszi lecsót, amit majd együtt fogyasztanak el. Eközben a tanácsteremben egymás után zajlanak az előadások, beszélgetések, kiállításmegnyitók, este pedig 7 órától a Vallásszabadság Házában a nemrég elhunyt Lőrincz Gyula képzőművészre emlékeznek egy beszélgetés keretében, majd egy kiállítás tekinthető meg a művész válogatott munkáiból.

 Vasárnap ünnepi istentisztelet lesz a templomban, az őszi hálaadás ünnepe alkalmával, ahova a gyülekezet tagjai finomabbnál finomabb lekvárokat, zakuszkát, és egyéb eltett finomságot visznek magukkal, amit az istentisztelet lejárta után közösen kóstolnak meg. „Mindegyik program jóformán a gyülekezetünkhöz kapcsolódik, tehát gyülekezeti tagok mutatják meg azt, amit tudnak, amihez értenek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a házilag készített, sajátosan finom ízű programcsomag összeálljon” – összegezte a lelkész.

Rácz Norbert hozzátette, a rendezvényt helyenként a könnyebbség, máskor a beszélgetés, a gondolat megosztása jellemzi, hiszen „az unitáriusok vallásos életének ezek mind fontos elemei”. Úgy vélte, a vallás nem csak az istentiszteletről szól, hanem a teljes embert érinti: „amikor tanulunk, eszmét cserélünk, alkotunk, szórakozunk, közösségben vagyunk, nem is kell szót ejteni a vallásról, ám az egész rendezvény hangulata, megélése számunkra istentiszteleti jelleget kölcsönöz az együttléteknek”.

A részletes program a rendezvény Facebook-oldalán, ITT érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?