Csak jövőre kezdődhet el a kolozsvári magyar színház felújítása

Egyelőre nem kezdődik el a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületének felújítása. A Maszol megkeresésére Szép Gyula operaigazgató elmondta, az épület felújítása rendkívül fontos és szükségszerű lenne, ugyanis az európai és a világ nagy színházai mellett jóval le van maradva.

Többször szárnyra kapott a hír, hogy a Kolozsvári Magyar Operának és a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak otthont adó épületet hamarosan felújítják, Szép Gyula operaigazgató egy korábbi interjúban mesélt arról lapunknak, hogy akár egy éven belül elkezdődhet az épület korszerűsítése. Bár pontos dátum nem volt leszögezve, hogy mikor kellene elkezdődniük a felújítási és korszerűsítési munkálatoknak, mégis egyre reménytelenebbnek tűnik, hogy idén hozzákezdhetnek.

Fotók forrása: a szerző felvételei

A gondok már ott elkezdődtek, hogy a fejlesztési minisztérium alárendelésében működi Országos Befektetési Ügynökség (CNI) későn írta ki a felújítás megtervezésére vonatkozó tendert. „Tudomásunk szerint novemberben lett győztese a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére kiírt versenytárgyalásnak. A licitet egy nagyváradi cég nyerte meg, viszont a szerződést csak februárban írták alá, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére 180 napot kaptak, ami most augusztus végén jár le” – tudtuk meg Szép Gyulától. A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója hozzátette, ezt a tanulmányt feltételezhetően elfogadja majd a minisztérium, ezután pedig a kivitelezésre kell kiírják a pályázatot.

Ez a kettő gyakran kéz a kézben jár, ezért ha ebben az esetben is így lesz, akkor újra hat hónapot kapnak a megvalósításra, eszerint jövő tavasszal kezdhetjük a csomagolást – jelentette ki az operaigazgató. „Persze, hazudnék, ha nem lennének bennem kérdőjelek, mert ez a terv már 2020 decemberében bele került a kormányprogramba és ma, 2023 közepén is itt tartunk.” Szép Gyula szerint, ha jól működnek majd a dolgok és a pályázatot kiírják, megnyeri valaki és nem lesz óvás, nem csúszik tovább, akkor a számítások szerint a következő évadban április, május környékén kellene elhagyniuk az épületet.

Szép Gyula elmondta, vannak olyan tervezési hibák, amit a projekt készítői ki kell javítsanak, mert nem vették figyelembe a megbeszélt paramétereket, ezeket egészen augusztusig korrigálhatják. „Számomra nagy kérdés, hogy a végleges terv, illetve a kivitelezésre a pályázatot mikor írják ki és milyen formában. Viszont azt sem tudjuk, hogy mennyi pénzbe kerül ez a beruházás, mivel ez is most fog kiderülni augusztus végén” – mondta Szép Gyula. A magyar opera és színház épületének felújítását még 2020-ban tűzték ki célul, akkor a román kormányprogramba 15 millió eurós összeget kerítettek el a magyar opera és a magyar színház színpadának teljes felújítására. Ez az összeg mára már egyáltalán nem biztos, hogy elég lesz a kiadások fedezésére az építőanyagok drágulása miatt.

„Jelenleg nem tudjuk, hogy ez mennyibe kerülne, illetve azt sem, hogy megvannak-e még azok a források, amik a 2020-as kormányprogramban benne voltak. A májusban megalakult román kormány programjában így, tételesen már nem szerepel” – mutatott rá az operaigazgató. Hozzátette, mivel ez a folyamat elindult, abban reménykednek, hogy a kormányváltás nem lesz akadálya a terv megvalósításának. Szép Gyula elmondta, próbál optimista lenni, de bizonytalan, hogy a dolgok jól fognak-e tovább haladni.

A színház felújítása szükségszerű. „A színpadtechnikánk Erdély szerte elég elfogadott, de az európai és a világ nagy színházainak színvonalától nagyon elmaradt. A tervek szerint a magyar opera és színház épületét teljesen modernizálnák, körszínpadot alakítanának ki, digitalizálnák a felvonórendszert, illetve új fény- és hangtechnikát szerelnének be. Továbbá bővítenék a tereket, több öltőzőt, próbatermet és különböző mellékhelyiségeket különítenének el, megnőne a színpad körüli tér, valamint a zenekari árok, amely egyelőre elég szűkös – tudtuk meg Szép Gyulától. „A tervek nagyon szépek, és ha hamar meglesz, akkor az egy nagy minőségi változást jelent a mi operánk és színházunk életébe” – mondta.

„Ha jól megnézzük, a színházban még mindig vannak olyan ajtók, amiket a Janovics Jenő időszakban készítettek, a megmaradt némafilmeken egy s másik ajtó még látszik, ami több mint százéves ezek szerint” – mutatott rá az intézmény igazgatója. Szerinte a felújításra nagy szükség van, a mostani pedig elsősorban a színpadot érinti, ami ha megvalósulna, nagyban megkönnyítené az ott dolgozók életét és minőségibbé tenné az előadásokat is. „Az lenne a természetes, ha legalább fél évszázadonként mindegyik színház egy ilyen típusú felújításon esne át, mivel nem kell senkinek sem mondani azt, hogy mennyit változott az elektronika, az automatika, a robotika, a digitalizáció az elmúlt húsz év alatt. Ha ezeket az új technológiákat, mechanizmusokat be lehet építeni a mi színpadtechnikánkba, ez nyilván lépés a korral és ez lenne a normális” – tette hozzá Szép Gyula.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?