„A színház csak a közönséggel együtt tud létezni” – 25 éves a Csíki Játékszín

Ünnepi évadát kezdi a Csíki Játékszín. Ősbemutatóval, vendégelőadásokkal, új és régi fesztiválokkal és sok egyéb tervvel készül a társulat, hogy méltóképpen megünnepelhessék: 25 éves a színházi jelenség Csíkszeredában.

Veress Albert színész, a Csíki Játékszín igazgatója elmondta, hogy ez azért is nagy megvalósítás, mert így a mai gyerekek már úgy nőhetnek fel a városban, hogy lehetőségük van előadásokra járni. Mint mondta, ez az ők gyerekkorukban még egyáltalán nem volt ennyire természetes.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere úgy fogalmazott, hogy ez az év, amikor a színház a várost, a város pedig a színházat ünnepli. Kiemelte, a Csíki Játékszínnek hatalmas szerepe van abban, hogy a városban olyan kulturális, közösségi élet alakult ki, ami mára már meghatározóvá vált, elég ha csak a számos fesztiválra gondolunk, amelyeket a színház szervezett az elmúlt években. Mint mondta, fontos, hogy a fiatalok itthon akarjanak maradni, ehhez viszont az kell, hogy vigyázzunk mindarra, ami tényleg közösséggé tudja kovácsolni a város lakóit, s bár sok helyről érkeznek fenyegetések, mindent meg fognak tenni azért, hogy megóvják a kulturális intézményeket, ezzel együtt pedig a közösségi életet Csíkszeredában.

Fotók: Csíki Játékszín

Az ünnepi évad sajtótájékoztatóján Veress Albert egy rövid visszatekintést mutatott a tavalyi évadról, majd áttért a most kezdődőre, hiszen rengeteg különleges dolog vár nem csak a csíkiakra. Két új taggal is bővült idén a Csíki Játékszín társulata. Tatár Zsuzsát már tavaly megismerhette a közönség, idéntől viszont már ténylegesen a társulat tagja, csak úgy, mint Hatházi András Jászai Mari-díjas színművész, akit először a szilveszteri előadásban láthat a közönség.

Az idei évadban számtalan fontos mű lesz látható a Csíki Játékszín színpadán. Elsőként Peter Shaffer Amadeus című darabját, amely a siker fogalmát járja körül, Alejando Dusán fogja színpadra állítani. A szilveszteri előadás Bertolt Brecht Koldusopera című előadása lesz. A zenés darabot, amely a hatalom és a korrupció problémáira helyezi a hangsúlyt, Szőcs Artur rendezésében láthatjuk. Egy nemzetközi ősbemutatóval is készül a társulat: a magyar irodalom egyik klasszikusát, Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című regényét Visky Andrei szövegátdolgozásában és rendezésében tekintheti meg a közönség.

Három vendégelőadás is látható lesz ebben az évadban. Elsőként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Ábel. Rengeteg című produkciója, majd a nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága, avagy egy őrült nap című előadása, végül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Gyévuska című darabja kerül a Csíki Játékszín színpadára.

A legkisebbekre is gondolva három gyerekelőadást terveztek erre az évadra. Elsőként a színház saját produkciója, a Csomótündér lesz látható, majd a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház hozza el A kis herceg című klasszikus történetet, de megtekinthető lesz a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Ördögölő Józsiás című előadása is.

Négy kamaratermi előadás van tervben erre az évadra: A makropulos ügy Cristina Giurgea rendezésében, egy még egyelőre cím nélküli előadás Szenteczki Zita rendezésében, a Bányavirág Bordás Attila keze által, majd Az apa Vladimir Anton rendezésben. Ez utóbbi különlegessége, hogy a társulat legidősebb tagja, az idén 70. évét töltő Fülöp Zoltán Jászai Mari-díjas színművész fogja játszani a főszerepet.

A tavalyi Lurkó fesztivál idén már egy teljes programmá alakul. A cél, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakíthassanak ki a fiatalokkal. Tervben vannak bábelőadások, tantermi előadások, illetve a Lurkó és a Lurkó Teens Fesztivál is, ami az idei év fesztiválsorozatának csak egy kis része, hiszen ebben az évben Csíkszeredában is lesz Nemzetiségi Színházi Kollokvium, a Magyar Színházi Szövetség vándorfesztiválját is idén ebben a városban rendezik meg, illetve a nagysikerű UNSCENE, azaz a Művészeti Egyetemek Fesztiválja sem maradhat el.

Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója elmondta, hogy az előadások és fesztiválok mellett több megvalósítandó tervük is van erre az évre. Elsőként, Romániában egyedülálló módon elindulna az Access for all program, amelynek lényege, hogy a különböző speciális igényű személyek számára is elérhetővé tegyék a színházi előadásokat például jeltolmácsolás által. Emellett tervben van az épület fejlesztése, akadálymentesítése, hogy könnyen megközelíthetővé tegyék a nézőteret a mozgássérültek számára is. Szervezett túrákat is terveznek az érdeklődőknek a színház falain belül, hogy ezáltal méginkább megismertethessék a „világukat”, illetve kilátásba helyeztek egy „színházbusz” programot is, melyek lényege, hogy környező városokból hozhassanak embereket a színházba. Remélik, hogy a várossal együttműködve ez egy egész turisztikai csomaggá alakulhat.

Veress Albert színházigazgató úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 25 év nem csak a színházról szólt, hiszen a színház nem létezhet a közönsége nélkül. Ezért is tartják fontosnak, hogy minél több olyan program, esemény legyen évről-évre, amely összekapcsolja az embereket, közösségé kovácsolja a város lakóit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?