Válaszút előtt az európai kultúra: korunk eseményeit segít megérteni a sepsiszentgyörgyi színház új előadása

Korunk legfontosabb történéseiről nyit vitát és gondolkodtat el a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház legújabb előadása, az Iráni konferencia. Az Ivan Viripajev drámaíró szövege alapján készült előadás a nyugati és keleti gondolkodásmód különbözőségeit állítja szembe a szabadságról, az identitásról, a kultúráról és a vallásról és arról, hogy milyen alapvető emberi értékek kötnek össze bennünket, mondta Bocsárdi László rendező. 

Fotók: Barabás Zsolt

Ivan Viripajev szövegét Kozma András dramaturg fordította magyarra kifejezetten a Tamási Áron színház számára, így az előadás magyarul ősbemutató lesz. Kozma András szerint az előadás címe és helyszíne is szimbolikus: az „iráni probléma” kapcsán Dánia fővárosában egy konferencián gyűl össze a Kelet-kutató tudós és teológus, politológus, haditudósító, televíziós műsorvezető, író, lelkipásztor, karmester és egy irodalmi Nobel-díjas iráni költőnő, hogy kifejtsék véleményüket az emberi jogokról, szólásszabadságról, a Közel-Keleten zajló konfliktusról.

A tudományosnak induló konferencia váratlan fordulatot vesz, amikor az „Iráni konferencián” felszólalók eltérő világnézete és gondolkodásmódja, különböző élettapasztalata egymásnak feszül. Bocsárdi László rendező szerint az előadás arra mutat rá, hogy erőteljes kultúra keveredés van folyamatban, válaszút elé érkezett európai kultúránk, még nem tudjuk melyik úton indulunk el és, hogyan tudunk megbirkózni más kultúrákkal.

A világban zajló kataklizmák – egy erőteljes európai migrációs folyamat, az amerikai elnökválasztás, a szíriai háború és az oroszországi történések - okait és következményeit kutatva a szereplők eljutnak a keleti és nyugati civilizáció szembenállásáig, és az emberiség alapkérdéséig: mi az élet értelme? Ez egy tanmese, amely nem foglal állást egyik oldal mellett sem viszont a nézőt egy olyan szellemi térbe helyezi, ahol önmagával és ki nem mondott gondolataival szembesülhet, mondta Kozma András fordító, dramaturg.

Fotók: Barabás Zsolt

A Tamási Áron színház Iráni konferencia című előadását kettős szereposztásban állították színpadra, mivel Bocsárdi László rendező azt szerette volna, hogy minél több sepsiszentgyörgyi színész kerüljön közvetlen kapcsolatba Ivan Viripajev szövegével. Az író a manapság divatos konferenciát találta ki az események helyszínének és a rendező számára kihívás, hogy miként tud egy konferencia színházzá alakulni.

Pálffy Tibor – aki korábban két Viripajev darabot is rendezett – ezúttal színészként játszik az Iráni konferenciában és elmondta: színészként is kihívás az előadás, mivel a konferencia jellege miatt a szokásos színészi játék nélkül vagy más eszközöket keresve kell előadni úgy, hogy a gondolatok a nézőben célba találjanak. Hasonlóan fogalmazott Bocsárdi László is, aki szerint ezúttal kevésbé színészeket, inkább embereket látunk a színpadon hiszen a színészi maszk mögé bújás nem tenne jót az előadásnak.  

Az Iráni konferencia premierjére október 3-án, kedden este 7 órakor kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagyszínpadán, majd a második szereposztásban október 5-én, csütörtökön este 7 órától mutatják be az előadást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?