Musical, dráma, tánc és verseny – ezt kínálja a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál

Japán, lengyel, grúz és moldovai társulatok is érkeznek a június elsején kezdődő Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválra (FITO). A helyi Regina Maria társulat által immár nyolcadik alkalommal megszervezendő eseménysorozaton természetesen a nagyváradi Szigligeti Színház is fellép majd.

Romeó és Júlia újragondolva | Fotó: Regina Maria Színház Facebook-oldala

A szervezők közleménye alapján a tizenegy napos fesztivál alkalmával összesen 26 előadást mutatnak be, ugyanakkor két koncert, könyvbemutatók és szakmai beszélgetések is lesznek. Kiemelték: a rövid színházi fesztivál egyedülálló Romániában; története 1976-ra nyúlik vissza, és egészen 2013-ig – amíg a nemzetközi filmfesztivál létrejött – önálló eseményként működött. Azóta beépült a FITO keretébe a fesztivál versenykategóriájaként, amely során idén összesen 17 előadás verseng a szakmai zsűri által megítélt öt díjért.

A versenyen kívüli, meghívott előadások között idén többek között a bukaresti Excelsior Színház Addams család című musicaljére várják a közönséget június 3-án, 19 órától a Nagyváradi Állami Színház nagytermébe, de ugyanott lép fel június 5-én 19 órától a Konstancai Állami Színház társulata Radu Afrim Seaside Stories (Tengerparti történteket) című előadásával. Radu Afrim nevét jegyzi a Ierbar című előadás is, amelyet június 9-én ad elő a Marosvásárhelyi Állami Színház Liviu Rebreanu társulata. Ez ugyancsak a színház nagytermében lesz, ott, ahol a versenydarabok közül bemutatják többek között a tokiói társulat Narayamai ballada című darabját június 6-án 19 órától, Lengyelországból pedig a poznani színház William Shakespeare Rómeó és Júlia műve alapján készített zenés, táncos előadása látható június 7-én, 21 órától.

Fotó: Regina Maria Színház

A Transilvania teremben a házigazda Regina Maria társulat a Pozsgai Zsolt forgatókönyve alapján, Daniel Vulcu által rendezett Amíg a halál el nem választ című darabra várja a közönséget, de Mimi Brănescu Ultimii (Utolsók) című darabját is előadják Denisa Irina Vlad rendezésében. Ugyanezen a helyszínen lép fel a Szigligeti Színház A Schmürtz című darabjával, ugyanakkor a bukaresti Bulandra vagy éppen az Odeon, a iași-i, a botoșani-i, az aradi és a nagybányai színházak is képviseltetik magukat, de Marius Manole közreműködésével kisinyovi társulat is fellép – ahogyan az a fitooradea.ro honlapon elérhető részletes műsorban is szerepel.

Lesznek szabadtéri előadások is; június 6-án a temesvári Auăleau Színház a Grand Hostel Temesvár, majd június 9-én a Szatmárnémeti Északi Színház Nunta (Esküvő) című darabját mutatják be a nagyváradi várban. Ezekere az előadásokra a belépés ingyenes. Ugyancsak szabadtéri esemény lesz június 4-én, 21 órától a Szent László téren a Zdob și Zdub koncertje, de több könyvbemutató és szakmai találkozót is szerveznek június 1. és 11. között a VIII. FITO-n.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?