Festum Varadinum: könyvbemutatókkal hangolnak Nagyváradon a fesztiválra

Két könyvbemutató is szerepel a nagyváradi Festum Varadinum előrendezvényei között: április 28-án a Bunyitai könyvtárban Rozványi Dávid A Boldogságbolt és az Erdélyi útiképek című könyveit és a szerzőt mutatja be Török Tünde, majd másnap Molnár Zsolt költő legújabb, A monológ iránya című kötetét ismerteti Szűcs László és Kemenes Henriette a Léda-házban.  Mindkét bemutatót 17 órától rendezik.

Fotó: Holnap Kulturális Egyesület

A pénteki esemény alkalmával Rozványi Dávid a gyulai Boróka Kulturális Egyesület képviselőjeként érkezik Nagyváradra. A Boldogságbolt című misztikus kisregénye a boldogság természetét és elérésének útjait kutatja keresztény szemmel, míg a Török Tündével közösen készített hangoskönyv, az Erdélyi útiképek az erdélyi és a partiumi turizmus támogatásának érdekében született meg.

Szombaton a Léda-házban tartja Molnár Zsolt költő legújabb kötetének bemutatóját a Holnap Kulturális Egyesület. A Holnap Könyvek Kiadó gondozásában megjelent A monológ iránya című kötetet szerkesztői, Szűcs László és Kemenes Henriette mutatják be. A nagyváradi szerző születése óta mozgásában korlátozott. 2004-től foglalkozik intenzíven versírással. Egy ideig tollba mondta írásait, 2011 óta az orra segítségével, speciális billentyűzet használatával alkot. Hazai és magyarországi lapokban közöl. Korábban három kötete jelent meg. Legújabb kötetének szerkesztői ajánlása alapján „Molnár Zsolt figyelme és szeme határtalan”. „A külvilág képe nem csak a tükör üvegén mutatkozik meg, hanem azon túl is folytatódik, egy belső percepcióban, túl a test törékenységén, a tükör mögötti világ teljes és határtalan szabadságában. Nem kényelmes ez sem, de legalább élhető. Ebben a vibráló tájban sem a test, sem a lélek nem éri el a beteljesülés megnyugvását, az ember mintha a végletek közt hánykolódna a magát folyamatosan újrateremtő létben. Molnár víziójának tökéletlen hőse mégis az ember, akit a kisbetűs isten mintha magára hagyott volna ebben az értékvesztett világban, és most céltalanul sodródik a sorsszerű pusztulás felé. Az érzések és a zsigeri tapasztalások, a naturalisztikus ábrázolásmód mellett fontos szerepet kap a humor, az irónia, az önirónia, amik mintha fellazítanák ezt a súlyos tájat. Az eszme, amíg akár csak egyetlen sejt van a Földön, él, és amíg élet van, addig remény is" – idézte a szerkesztői ajánlást a szervezők közleménye.

Fotó: a Festum Varadinum Facebook-oldala

Benépesül a Léda-ház

Mint korábban már írtuk, hogy a májusban rendezendő Festum Varadinum alkalmával több könyvbemutatóval is készülnek. Május 10-én 17 órától például egymást érik majd a bemutatók a Léda-házban, ahol Makai Zoltán és Romsics Ignác munkái után Bodnár László Barangolás a Partiumban című tanulmánykötetét mutatják be.

A történelmi konferencia alkalmával is tartanak majd ott könyvbemutatót, és május 11-én 18 órától az Egy nagyváradi legenda, a Weiszlovitsok kötet kapcsán beszélget Kulcsár Beáta, Bárdi Nándor és H. Szabó Gyula. A fesztivál honlapján olvasható beharangozó alapján a kötet elsősorban a város határain túl is ismertté vált Vaiszlovich Emil életének főbb fordulatait, epizódjait mutatja be, de nemcsak az övéit.

„A Weiszlovits/Vaiszlovich család több tagjának történeteit és életstratégiáit is igyekszik feltárni, de korabeli megítélésük, illetve későbbi emlékezetük is az elemzés fókuszába kerül. A személyes és az általános összekapcsolása – a léptékváltás – révén a kötet az egykorú társadalmi, gazdasági, politikai viszonyokba is betekintést enged: a bihari földbérleti rendszerbe, a mobilitási lehetőségekbe, az úriemberi normák világába, az 1920 utáni erdélyi magyar kisebbség helyzetébe vagy a román nemzetépítés technikáiba. A könyv egyúttal azt is láthatóvá teszi: döntései, nyilvános szereplései, nyílt konfliktusai révén az egyén képes változásokat előidézni az őt körülvevő világban” – fogalmaznak a programajánlóban.

Fotó: a Festum Varadinum Facebook-oldala

Borokról, egyházról és erdélyiségről

Arról már beszámoltunk, hogy a Festum Varadinum részeként szervezendő Borpart alkalmával bemutatják a térség borászainak a kötetbe foglalt történetét is (május 12., 17.30 óra), de lesznek egyházi tematikájú könyvbemutatók is.

A fesztivál záróhete során, május 17-én (19 órától, a Léda-házban) pedig az Erdély és a romániai magyarok ezer és (egy) száz éve új megvilágításban címmel tartanak bemutatót az Iskola Alapítvány Kiadó és a Magyar Nemzeti Levéltár közös kiadásában megjelent kötetek kapcsán, amelyekben arra keresik a választ, hogy mit jelent a magyarságnak Erdély és miben áll Erdély jelentősége politikai, történeti, kulturális és gazdasági értelemben.

A Festum Varadinum részletes programja megtalálható a festumvaradinum.ro weboldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?