Rekordszámú programmal készül a Festum Varadinum; érkezik a Tankcsapda és a Csík Zenekar is Hobóval

„A Festum Varadinum a nagyváradi magyar közösség közös nevezőjeként él immár mindannyiunk életében” – mondta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei elnöke, amikor csütörtökön beharangozták az idei, immár 31. alkalommal megrendezendő nagyváradi rendezvénysorozatot. A szervezők bejelentése alapján a május 7. és 21. között esedékes fesztivál alkalmával fellép többek között a Tankcsapda, valamint a Csík Zenekar Hobó közreműködésével. Rekordot jelentő közel kétszáz programmal készülnek, a színes műsortervben pedig minden korosztály találhat magának kedvére valót.

Közös nevező a mottója az idei Festum Varadinumnak, amelyet május 7. és 21. között immár a 31. alkalommal rendez meg Nagyváradon a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Bihar megyei RMDSZ a történelmi magyar egyházakkal, a különféle civil szervezetekkel, egyesületekkel, kulturális, oktatási és tudományos intézményekkel partnerségben.

„Azt gondoljuk, hogy az elmúlt harminc év elvitte és megtartotta ott ezt a rendezvényt, hogy ma Nagyváradon a Festum Varadinum a különböző társadalmi rétegek, szervezetek, intézmények közös nevezője. Ez abból is látszik, hogy szinte mindenki próbál a Varadinumon legalább egy rendezvénnyel megjelenni. Azt tudnám mondani, hogy a Festum Varadinum valóban a nagyváradi magyar közösség közös nevezőjeként él immár mindannyiunk életében” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei elnöke és egyben a Varadinum programkurátora az idei fesztivált beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Meleg Vilmos, Varadinum alapítvány kuratóriumi elnöke szerint külön kihívást jelent idén, hogy a tavalyi, jubileumi harmincadik fesztivál kavalkádját túlszárnyalják, de legalábbis ugyanazt a szintet tudják tartani. „Nem egyszerű, de reméljük sikerül meglépni ezt a kötelezettséget is” – mondta. A programkínálat folyamatosan bővül, és bár a rendezvényt már korábban két hétre nyújtották, elő és utórendezvényeket is be kellett iktatniuk. Mint kiderült, az első rendezvényeket már május harmadikán megtartják, de május 29-én még ugyancsak a Festum Varadinum égisze alatt rendeznek majd programot. A héten még várják a programszervezőket, de már most meghaladta a 170-et a regisztrált események száma, a szervezők számításai szerint idén rekordot jelentő közel 200 eseményből lehet majd válogatni. 

Szabó Ödön a Maszol kérdésére elmondta: a Festum Varadinumra jelentkezett programok elbírálásakor egyetlen kritériumot tartottak szem előtt, éspedig azt, hogy ne legyen szélsőséges rendezvény. „Szélsőséges, gyűlöletkeltő rendezvényt nem fogad a Varadinum” – szögezte le.

Változatos programkínálat

Pósa Tibor fesztiváligazgató tájékoztatása alapján a május 7-21-ei eseménysorozat három teljes hétvégét felölel. Az ünnepélyes megnyitót hagyományosan a Szent László Egyházmegyei Zarándoklat jelenti, amikor is az ünnepi szentmisét követően a hívek és az érdeklődők egy körmeneten vesznek részt. A 12-14-i hétvégén rendezik meg a Sebes-Körös jobb partján a tavaly debütált Borpartot. Ennek szervezésében a Partiumi Falugazdász Hálózat is részt vesz, és nem pusztán borkóstolásra lesz lehetőség, hanem bemutatják azt a könyvet is, amely a térség borászait hozza előtérbe.

A záróhétvégén a Majálist rendezik a nagyváradi várban. Ott lesznek a nagykoncertek is, amelyek közül eddig kettőt jelentettek be: május 20-án az egyik legismertebb magyarországi rockegyüttes, a Tankcsapda lép fel, majd másnap a Csík Zenekar koncertezik Hobo közreműködésével. A többi fellépőt a későbbiekben hozzák nyilvánosságra, azt viszont már most jelezték, hogy több helyi fiatal együttesnek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy közismert előadó előtt lépjen színpadra.

„A Festum Varadinum azért is rendkívül színes rendezvénysorozat, mert a hétköznapokon is nagyon aktívak a társszervezők. A tavaly elkezdett rendezvényeinket folytatjuk idén. Szinte minden nap lesz legalább 5-6 rendezvény. Összesen közel kétszáz esemény lesz idén a Festum Varadinum ideje alatt Nagyváradon” – mondta Pósa. A részletes program az esemény weboldalán, a festumvaradinum.ro címen elérhető.

Szabó Ödön kiemelte: az oktatási és a kulturális intézmények, az ifjúsági szervezetek, az egyházak és a civil szervezetek mindegyike nagyon komoly programokkal jelentkezett. Mint ecsetelte: nagyon sok könyvbemutató lesz, de a nagyváradi Szigligeti Színház Holnapután fesztiválját is a Varadinum égisze alatt rendezik meg, mint ahogyan idén is megtartják a magyar filmek fesztiválját. „A történelmi konferenciákat immár a tizenegyedik alkalommal szervezzük, és ezzel azt tudjuk elmondani, hogy talán egy műhely születik Nagyváradon, hisz ilyen hosszú távon működő, akadémikusokat felvonultató, egy térség és egy város múltját feltáró történelmi konferencia nincs. Ez is unikum a fesztivál keretében” – emelte ki Szabó Ödön.

Pósa Tibor, Meleg Vilmos és Szabó Ödön ismertették az idei Festum Varadinum programkínálatát | A szerző felvétele

Hagyományőrzés és megújulás

Szabó Ödön tájékoztatása alapján Debrecen idén is hagyományosan és hangsúlyosan jelen lesz a fesztiválon, tucatnyi programmal készülnek. Meglátása szerint a Varadinum minden évben képes „a hagyományőrzésre és a megújulásra”. Arra számítanak, hogy a fesztivál regionalitása megerősödik. Meglátása szerint a Varadinum már rég túlnőtt a város és Bihar megye határain. „Ugyan a nagyváradi és a Bihar megyei magyarok rendezvénye, de már tavaly is sokan érkeztek a szomszédos megyékből a programokra. Mondhatnánk, hogy az egyik legfontosabb kulturális turisztikai brandje a városnak” – ecsetelte.

Most első alkalommal pedig a szervezők is kiszélesítették a helyszínt is, a Partiumi Vágta ugyanis Biharon lesz. Stílusosan a Szent László kultuszához szorosan illeszkedő bihari földvárba helyezték az eseményt. „Úgy gondoljuk, hogy jó kezdeményezés, hogy a térség is részévé váljon a Festum Varadinumnak” – magyarázta. Megjegyezte: minden évben csatlakoznak új helyszínek. Tavaly a Léda-ház volt az, idén az Ady Endre Líceum a Majomszigetet vonja be a Varadinumba.

Az elmúlt évekhez hasonlóan magyarországi és romániai támogatásokból finanszírozzák a rendezvényt, Szabó pedig kiemelte, hogy a nagyváradi önkormányzat idén hangsúlyosabban hozzájárult a költségekhez.

Érdeklődésünkre a szervezők elárulták, hogy idén a tavalyinál is több látogatóra számítanak. Tavaly például a Majális ideje alatt napi tízezer volt a látogatók száma, ami három napra kivetítve közel harmincezer egyéni látogatót jelentett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?