Még idén visszatérhet a nagyváradi várba Szent László király szobra

Szent László király lovasszobra visszatér a nagyváradi várba, ahol márciusban megkezdődik a szobortalapzat elkészítése a nyugati főbejárattal szemben. Az engedélyeztetési folyamat elhúzódása miatt egy éves késésben van a tavaly bejelentett projekt, melynek részeként még idén leleplezik Deák Árpád nagyváradi szobrászművész alkotását. A szoboravatás időpontjáról a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a helyi polgármesteri hivatal dönt.

Tavalyra tervezték, de az engedélyeztetési folyamat elhúzódása miatt végül csak idén állíthatják fel a városalapító Szent László király lovasszobrát a nagyváradi várban. Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány ügyvezetője a héten jelentette be, hogy a talapzatot márciusban kezdi el építeni a kivitelezéssel megbízott Constructorul Sălard Rt. A munkát 350 ezer lejért vállalták és nyárára kell elkészülniük vele. Azt követően kerülhet a piedesztálra a városalapító lovagkirály emlékműve, amelyet a közismert váradi szobrászművész, Deák Árpád tervezett.

Emlékezetes, hogy a szoborállítást a római katolikus püspökség kezdeményezte még 2017-ben. A nagyváradi polgármesteri hivatallal megállapodtak abban, hogy az emlékmű a várban kapjon helyet, a talapzatának megépítésével járó költségeket az önkormányzat, a szobor elkészítését pedig az egyház finanszírozza pályázati forrásokból és közösségi összefogásból, illetve közadakozásból. A tulajdonképpeni szobor megvalósulásában ugyanakkor az RMDSZ Bihar megyei szervezete volt az egyházmegye partnere. Közösségi adománygyűjtést szerveztek, de a magyarországi Bethlen Gábor Alap és a Varadinum Kulturális Alapítvány is hozzájárult a bronzból kiöntött emlékmű létrejöttéhez. Az alkotás jelenleg egy raktárban vár arra, hogy méltó helyére kerüljön, a felállításáról viszont majd a későbbiekben a püspökség és a polgármesteri hivatal hivatott dönteni.

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszolnak elmondta, hogy bár az engedélyeztetési folyamat, valamint a tender kiírása tovább tartott, mint szerették volna, jelenleg nem lát olyan okot, amely hátráltathatná a szobor idei felavatását. „Remélhetőleg idén a helyére kerül” – mondta. Igyekeznek a legmegfelelőbb időpontot megtalálni a szobor felavatásához, hiszen továbbra is fontosnak tartják, hogy ebben a teljes közösség konszenzusát élvezzék. Kiemelte: a lovasszobrot a váradi vár török megszállása idején, az 1660-ban távolították el a törökök várudvarból (Szent István és Imre hercek szobrával együtt), az elmúlt több mint háromszáz esztendőben nem is térhetett oda vissza. „Most visszatér a helyére” – szögezte le Szabó.

Azzal kapcsolatban, hogy az emlékmű nem a főtéren kap helyet, Szabó Ödön megjegyezte: a nagyváradi főtér a magyarság szemében mindig is Szent László tér marad, függetlenül attól, hogy épp milyen szobor található ott (jelenleg Ferdinánd király lovasszobra), vagy milyen nevet visel (napjainkban Unirii). A római katolikus Szent László-templom is őrzi a teret, de meg kell majd találniuk annak a módját, hogy a városalapító lovagkirály kultusza a főtéren is megmutatkozzon. „Örüljünk annak, hogy háromszáz év után Szent László király lovasszobra visszatér az eredeti helyére” – jelentette ki Szabó Ödön.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?