banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Novák Károly Eduárd: korcsolyázni és úszni is tanítanák a gyermekeket a vakációkban

Nagyváradi munkalátogatásra érkezett csütörtökön Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter, aki az országos sportstratégiáról egyeztet többekkel is a nap folyamán.

A tárcavezetőt a Bihar megyei RMDSZ székházában Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök köszöntötte, aki elmondta, hogy a látogatás célja a konzultáció sportszakemberekkel és ifjúsági vezetőkkel, valamint a szövetség képviselőivel is. Az ügyvezető elnök kitért arra, hogy Bihar megyében az RMDSZ részéről a sportélet támogatása folyamatos volt, ameddig lehetett, évente szervezték például a Tulipán-kupát, a Kabos Endre diáksport-olimpiai mozgalmat viszik, amint a járványhelyzet lehetővé teszi.

Novák Károly Eduárd és Szabó Ödön | A szerző felvétele

A Bihar megyei RDMSZ kezdeményezte például Nagyváradon a II. osztályos diákok úszásoktatását, illetve a vidéki városokban a tanuszodák létesítését, ezek közül az első, a székelyhídi már működik. SzabóÖdön hozzátette: remélik, hogy azt a munkát, a rendszerszintű átalakítást, amelyet sportminiszterként elkezdett, a következő időszakban a kormánykoalíción belüli viták lezárása után folytathatja a tárcavezető.

Örvend annak, hogy a nagyváradi és Bihar megyei sportot életben tartják, az úszásoktatással például rengeteg gyermeket és fiatalt meg tudnak mozgatni, mondta Novák Károly Eduárd. Az úszás fontos sportág, mivel rengeteg eredményt lehet elérni, érmet lehet szerezni általa nemzetközi és olimpiai szinten is, tette hozzá.

„A sport fontos kell legyen számunkra, és azért dolgozunk a sportstratégián, hogy tudatosítsuk mindenkiben, a sport olyan eszköz, amivel erősebbek, egészségesebbek lehetünk, mivel sajnos minden mutatónk Romániában utolsó helyre vet minket európai szinten. Elhízás, szívbetegségek, a legkevesebbet mozgunk Európában és sajnos ezekből is látszik, hogy nincs egy stratégiánk, egy meghatározott irányunk a sport terén” – mondta a sportminiszter.

A sporttal a sportminisztérium mellett a belügy-, a védelmi és a tanügyminisztérium, az olimpiai bizottság és az önkormányzatok is foglalkoznak, ezeknek a „játékosoknak” a vízióját szeretnék egységesíteni az országos sportstratégia létrehozásával, és mind a profi, mind a tömegsportok számára megfelelő körülményeket biztosítanának, mondta a tárcavezető. Az országos sportstratégia elkészítésének a határideje jövő március, de már januártól legalább öt konkrét projektet el szeretnének indítani, amelyekkel már új irányt tudnak adni a romániai sportéletnek, fogalmazott a miniszter.

Novák Károly Eduárd a Maszol kérdésére konkrét példákkal is szolgált. Mint mondta, egy olimpiai sportág olimpiai felkészülést igényel. Mivel már csak három évünk van a 2024-es párizsi olimpiáig, a legjobb sportolóinknak a legjobb felkészülési lehetőségeket akarják biztosítani, a legjobb nemzetközi szakértőkkel, csapattal dolgozhatnak együtt, és a sportágtól függően, ha akarják és szükséges, akár Amerikában vagy Ázsiában is felkészülhessenek a versenyekre. Erre a célra külön költségvetést is biztosítanának. A másik példa, mivel nagyon nagygondok vannak, a tömegsporttal és az utánpótlással, azt tervezik, hogy a vakációban a gyermekeket megtanítsák úszni, korcsolyázni, kosár- vagy kézilabdázni stb. Ehhez nem a gyermekeknek kell majd utazni, hanem az önkormányzatok és akár magánklubok edzőinek bevonásával is egy-egy adott településen tanítják majd őket, a tervek szerint már idén téltől.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?