Egy híján száz tervezetet nyújtott be eddig a mandátumában Szabó Ödön képviselő

Ebben a mandátumában 99 törvénykezdeményezést nyújtott be kezdeményezőként vagy társkezdeményezőként Szabó Ödön RMDSZ-esz Bihar megyei parlamenti képviselő, ezek közül 30 már megjelent a Hivatalos Közlönyben. A politikus a keddig nagyváradi sajtótájékoztatóján készítette el megbízatásának mérlegét.

Szabó Ödön elmondta: a 30 tervezet közül 15-öt fogadott el a parlament Szavai szerint fő területe a tanügy volt, és arra törekedett, hogy a kezdeményezéseket konszenzussal, más pártok is támogassák.

Tanügyi módosítások

Az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően kötelezővé teszik az óvodai oktatást Romániában, tájékoztatott a képviselő. Ezt lépcsőzetesen vezetik be, 2020 őszétől az óvodai nagycsoportba, 2023-tól a középső csoportba, 2030-tól pedig a kiscsoportba lesz kötelező beirtani a gyermekeket. Románia az Európai Unióban utolsó helyen áll mind a bölcsődei helyek, mind bölcsődében lévő gyermekek számát tekintve, míg az 1990-es években hatvanezer, jelenleg tízezer bölcsődei hely van az országban, a bölcsődék 98 százaléka a megyeszékhelyeken van.

Mivel a bölcsődei oktatást az önkormányzatoknak kell támogatniuk, fontos, hogy a fejenkénti támogatást kiterjesztették a bölcsődei oktatásra is, illetve például a dajkák is tanügyi alkalmazottak lehetnek. Ezeknek a módosításoknak a bevezetését két évvel elhalasztotta az előző kormány, reméli, hogy a jelenlegi változtat ezen, és ősztől életbe léphetnek ezek a változtatások is.

Szabó Ödön eredménynek tekinti a megyei kiválósági központok létrehozását, és azt is, hogy sikerült megszabni a törvényes határidőt (ez eddig nem volt) arra, hogy a tanügyminiszter éves jelentését a tanév befejezésétől számított három hónapon belül be kell nyújtania a parlamentnek, legkésőbb decemberi 31-ig tehát nem csak az iskolai, hanem az egyetemi oktatásról készített jelentést is el kell készítenie a tárcavezetőnek.

Szintén fontos változásnak nevezte, hogy akár 4-5 gyerekkel működő kisebbségi osztályokat sem lehet megszüntetni a közösség beleegyezése nélkül. Bihar megyében például az Érmelléken román osztályok működnek így, míg Dél-Biharban magyar osztályok.

Gázhálózat, gyermeknevelési támogatás és tervezhetőség

Módosították a Fejlesztések Országos Programját (PNDL) is, ennek keretében az elektromos és a gázhálózatot bővítik majd. Idén a gázhálózat fejlesztése a prioritás, jelenleg a lakosság egyharmada fér ehhez hozzá, a Fekete-tengeri földgáztartalékokat lehetne az országban hasznosítani, mondta Szabó Ödön. Bihar megyei fejlesztést is terveznek, Pusztahollód térségben a Kolozs megyei Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály és Kiskalota mintájára kerékpárutat építenének az elhagyott vasúti töltésen.

Még az előző mandátumban kezdték el a gyermeknevelési támogatás rendezését, ugyanis, ha valaki a két éves gyermeknevelési szabadsága alatt, mikor is a jövedelmének 85 százalékát kapta, újabb gyermeket szült, az újabb gyermeknevelési szabadságidején csökkent a járandósága, mivel az addig alkalmazott 85 százalékos összeg 85 százalékát kapta. Ezt megváltoztatták, ilyen esetben az eredetileg kiszámolt 85 százalékos összeget kapja meg az édesanya. Pénzügyi amnesztiát kap ugyanakkor az a mintegy ezer nő, akiknek azért kellett volna pénzt visszafizetniük az államnak, mert gyermeknevelési szabadságuk alatt jövedelmük volt.

A képviselő beszámolója szerint szintén elfogadták azt a jogszabályt, mely kötelezi a kormányt, hogy január 15-éig közölje, hogy az adott évben melyek lesznek a hosszú hétvégék abban az esetben, ha a hivatalos ünnepek csütörtökre vagy keddre esnek. Ez idén nem alkalmazható, az ünnepnapok ugyanis vagy szombatra vagy hétfőre esnek, mondta a képviselő, aki hozzátette: a vállalkozói szféra képviselőivel egyeztettek erről, akiknek fontos a kiszámíthatóság, eddig ugyanis rendszerint egy-két héttel az ünnepnapok előtt hozták meg a vonatkozó rendelkezéseket.

Egy másik törvény arra ad könnyített lehetőséget, hogy azok az örökösök, akik nem íratták át nevükre az ingatlanjukat, mert például nehéz volt a családtagokat összegyűjteni s közjegyzőhöz vinni, de benne élnek és fizetik az adóját, telekkönyveztethessék azt. Vidéken egyre kevesebb a háziorvos, ezért, hogy az alapellátást biztosítsák, törvényt módosítottak, mely lehetővé teszi, hogy a háziorvosok úgynevezett munkapontokat nyissanak. Ha több pályázó van, az részesül előnyben, akihez a legkevesebb páciens iratkozott fel. 

A felsoroltak mellett a bukaresti holokauszt-múzeum megnyitásának egyik kezdeményezője volt Szabó Ödön, aki támogatta azt a kezdeményezést is, mely szerint a sajtótermékekben kampányt kell folytatni a családon belüli erőszak ellen, illetve azt a módosítást, hogy a visszaszolgáltatási bizottságot ne csak annak székhelyén, Bukarestben lehessen beperelni, hanem azon a bíróságon is, amelynek hatáskörébe a vitatott ingatlan tartozik.

Az élelmiszerpazarlást is csökkenteni kell

Ami a tavaly év végén már benyújtott törvénykezdeményezéseket illeti, ezek közül a családtámogatási törvényeket nevezte fontosnak a képviselő. Arra is kitért, hogy szerinte szükséges az áfacsökkentés, ennek első lépése pedig az alapélelmiszerek áfájának öt százalékra való csökkentése kell hogy legyen – legalább 2021-től.

Az élelmiszerpazarlást is csökkenteni kell, azonban jelenleg ha például egy bevásárlóközpont adományba adná lejárat előtti, de fogyasztható élelmiszereit, közjegyzőnél kell hitelesítse minden adományozási szerződését, ami időveszteség, emellett annak áfáját is ki kell fizetnie. Ezt a lépést küszöbölnék ki ahhoz, hogy az adományozás valóban megvalósíthatóvá váljon,  és az élelmiszerek a rászorulókhoz jussanak ahelyett, hogy megsemmisítik azokat.

Egy két éves kezdeményezés szerint minden iskolás gyermeknek járna meleg ebéd és afterschool oktatás, ezt is lépcsőzetesen kellene bevezetni a következő tanévtől – mondta Szabó Ödön. Hozzátette: pénzügyi amnesztiával rendezni szeretnék annak a mintegy 165 ezer embernek a sorsát is, lakás-takarékpénztári szerződést kötöttek, s jelenleg önhibájukon kívül mintegy 700 millió lejt kellene visszafizetniük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?