Az RMDSZ megszavazza a gyermekpénz megduplázásáról szóló törvénymódosítást

A jövő évi költségvetést jelentősen befolyásoló törvénymódosító tervezetek közül kettőről, az áfa csökkentéséről és a különnyugdíjak eltörléséről nem szavaz szerdán a képviselőház, a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról azonban igen. Az áfacsökkentést az RMDSZ nem támogatja, a különnyugdíjak eltörlését és a gyermekpénz megduplázást azonban igen.

A képviselőház plénuma jóváhagyta szerdán Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjének javaslatát, hogy az áfcsökkentésről szóló tervezetet küldjék vissza a szakbizottságokba. Ezt 137 képviselő támogatta, 136 ellene szavazott.

Florin Roman korábban maga kezdeményezte a jogszabályt azon liberális elv mentén, hogy többen fizessenek kevesebb adót. Szerdán bejelentette: javasolni fogja, hogy egy évvel halasszák el a törvény életbe lépését, hogy előbb „stabilizálják az országot”.

Várhatóan nem szavaz szerdán a képviselőház a különnyugdíjak eltörléséről sem, a törvénymódosító tervezetről szóló jelentését ugyanis még nem véglegesítette a munkaügyi bizottság. A gyermekpénz megkétszerezéséről szóló tervezetről azonban szerdán szavazni fog a plénum, mert a képviselők elutasították Florin Romannak azt a javaslatát, hogy a jogszabályt küldjék vissza a szakbizottságokba.

A visszaküldésre tett javaslatot 124 képviselő támogatta, 125 ellene szavazott, nyolcan tartózkodtak. Roman azzal érvelt, hogy a javaslat mellé nem mellékelték a kormány álláspontját, ezért a jogszabály megtámadható lesz az alkotmánybíróságon. Ezzel szemben Alfred Simonis, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője úgy vélekedett, hogy a PNL valójában ellenzi a gyerekpénz összegének megduplázását.

Mint ismert, idén áprilistól havi 300 lejes támogatás jár az államtól a gyerek 2 éves koráig, és ugyanekkora összeget kapnak 18 éves korukig a fogyatékkal élők is. A 2 és 18 év közöttieknek folyósított „gyerekpénz” összege 150 lej. Egy nemrégiben elfogadott törvény szerint 2020-tól az inflációnak megfelelő mértékben nő a gyermeknevelési pótlék. Ha a képviselőház szerdán megszavazza, a gyermekpénz 600, illetve 300 lejre nő.

Szabó Ödön képviselő rámutatott: az RMDSZ támogatja, hogy a tervezetet utalják vissza a szakbizottságokba, de ezt követőn megszavazzák. „Az RMDSZ a múlt évben megszavazta a gyermeknevelési pótlék megduplázását. Mindannyiunknak felelősséggel kell eljárnunk. Támogatjuk a tervezet visszaküldését a szakbizottságba, hogy a kormány is véleményezhesse, de utána megszavazzuk a gyermekpénz megduplázását” – nyilatkozta az RMDSZ politikusa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?