A „gyermekpénz” megkétszerezését követeli a kormánytól a PSD

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a gyermeknevelési pótlék összegének megduplázását előíró módosító indítványt nyújt be a költségvetés-tervezethez, ha pedig a kormány felelősségvállalással fogadja el a jogszabályt, akkor a PSD törvénytervezetet nyújt be ebben a témában - jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

Hozzátette, hogy az állami költségvetés kidolgozása a kormány feladata, és a PSD úgy véli, hogy a gyermekpénz összege "túl kevés a mai körülmények között". A kijelentésre reagálva Ludovic Orban miniszterelnök úgy fogalmazott: a PSD-nek lett volna ideje, hogy hároméves kormányzása alatt megemelje a gyermekpénz összegét, ha valóban akarja.

Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „szinte megduplázta” a gyermekpénzt és javaslatot tett arra, hogy ennek értékét évente kiigazítsák. Meglátása szerint, miután a PSD „porrá zúzta a költségvetést”, most olyan „populista intézkedéseket” kezdeményez, amiknek „nincs költségvetési háttere”.

Mint ismert, idén áprilistól havi 300 lejes támogatás jár az államtól a gyerek 2 éves koráig, és ugyanekkora összeget kapnak 18 éves korukig a fogyatékkal élők is. A 2 és 18 év közöttieknek folyósított „gyerekpénz” összege 150 lej. Egy nemrégiben elfogadott törvény szerint 2020-tól az inflációnak megfelelő mértékben nő a gyermeknevelési pótlék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?