Üzleti harakirinek tűnik a nagyváradi önkormányzati légitársaság

Megálmodója, Ilie Bolojan szponzorálásra és adományokra is számít a helyi cégek részéről, mivel szerinte érdekük, hogy a városnak saját légitársasága legyen.

Air Oradea néven légitársaságot alapított a nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzat. A részvénytársaság alaptőkéje 15 millió lej, amiből 9 millió a 60 százalékos részvénycsomaggal rendelkező városi önkormányzat hozzájárulása.

A légitársaság létrehozása a korábbi nagyváradi polgármester, jelenleg a megyei önkormányzat elnöki tisztségét betöltő Ilie Bolojan ötlete volt. „Miért jó, hogy megcsináljuk ezt a helyi légiforgalmi vállalatot? (…) Látták a járatok ingadozását a nagyváradi reptéren az elmúlt években. Olyan megye vagyunk, ahol a nagyváradi reptér használata a rentabilitás határán van. A jelenlegi helyzetben a nemzetközi légiforgalmi piac változásainak való kiszolgáltatottság nem megoldás Nagyvárad és a megye fejlődése szempontjából. Következésképpen úgy döntöttünk, hogy időszerű volna átvenni a más városok által alkalmazott modellt, s létrehozni ezt a helyi társaságot” – nyilatkozta Ilie Bolojan.Bolojan úgy gondolja, ért a légiközlekedéshez is/Fotó: Fried Noémi Lujza

A megyei elnök egyetlen olyan várost sem nevezett meg, amely saját légitársaságot üzemeltetne, csupán annyit mondott: egy dán kisváros működtet légijáratot, mely összeköti Koppenhágával. A valóság az, hogy a nemzetközi légiforgalomban az önkormányzati tulajdonban levő társaság, amennyiben létezik ilyen, kuriózumnak minősül, nem pedig bevált üzleti modellnek.

„Úgy véljük, hogy nyereségesen tudunk működni, elfogadható árakon, kiszámítható és stabil járatokkal” – jelentette ki Bolojan. Az Air Oradea két repülőgépet szándékszik beszerezni, melyek Bukarestbe, valamint – egyelőre – meg nem nevezett európai nagyvárosokba repülnének. A célkitűzés, hogy 2022 márciusától „munkanapokon minimum három”, hétvégén pedig napi két járatot üzemeltessen az Air Oradea Nagyvárad és Bukarest között. A nemzetközi járatok „naponta minimum egyszer” repülnének.

Bolojan azt hiszi, tudja

Úgy tűnik, Ilie Bolojan meg van róla győződve, hogy jobban ért a polgári légiközlekedéshez, mint az ágazatban dolgozó sikeres szakemberek, a cég létrehozását ugyanis semmiféle piackutatás vagy gazdasági tanulmány nem előzte meg, üzleti tervről nem is beszélve. A nagyváradi reptér nem vonzó a légitársaságok számára. A Wizzairt nem sikerült Váradra csábítani, a Ryanair pedig csak azt követően tért vissza idén, hogy 1 millió eurós szubvenciót kapott a helyi önkormányzattól.

Az ír fapados társaság jelenleg Londonba, Düsseldorfba, Bergamóba és Bolognába üzemeltet járatokat. A Ryanair egyszer már próbálkozott Váraddal, de 2018-ban fokozatosan megszüntette a járatait, mivel azok nem voltak nyereségesek. Nagyvárad főleg azért nem vonzó a légitársaságok számára, mivel három bevált és forgalmas légikikötő között fekszik, s ezekkel konkurálni elég reménytelen vállalkozás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kolozsvár mellett van Románia második legnagyobb légikikötője, ahonnan a Tarom mellett a Wizzair, a Blue Air, a Ryanair, a Turkish Airlines, a LOT és a Lufthansa is repül, Temesváron pedig a harmadik legnagyobb, melyet a Tarom, a Lufthansa, a Wizzair,a Ryanair, aBlue Air és az Eurowings használ. A gépkocsival Váradtól maximum háromnegyed órára fekvő debreceni repteret a Wizzair használja, tíz úti cél felé üzemeltet állandó járatokat.

Annak, hogy az Air Oradea hét közben minimum napi három járatot, hétvégén pedig naponta kettőt működtessen Bukarest és Várad között, nyereségesen és jó árakon, több köze van az álmodozáshoz, mint a való élethez. Jelenleg a bihari megyeszékhelyet heti 13 járat köti össze Bukaresttel, 2022 márciusától pedig a Blue Air is tervez heti 4-et indítani. Ez már heti 17, amihez hozzáadódna az Air Oradea heti 19 járata, összesen tehát 36.

Leköröznék Kolozsvárt és Temesvárt

A Nagyváradnál lényegesen nagyobb gazdasági erőt képviselő Kolozsvárról és Temesvárról heti 18, illetve 17 járat közlekedik Bukarestbe, márpedig az utasok zöme üzleti céllal veszi igénybe a repülőgépet. Azt feltételezni, hogy Nagyvárad esetében ennél lényegesen nagyobb volna az igény, megmosolyogtató naivitás, amint az is, hogy a két repülőgéppel tervező Air Oradea egy esetleges árversenyben legyűrhetné a Taromot. Úgy tűnik, Bolojan nem hallotta az egykori legendás amerikai mágnás, Andrew Carnegie által megfogalmazott aranyigazságot: „Minél nagyobb egy üzlet léptéke, annál olcsóbb a termék”. Márpedig egy kétgépes légiforgalmi vállalat maximális jóindulattal is felettébb szerény léptékűnek minősül.

Piaci források szerint a kb. 3 millió eurós befektetés egy légitársaság esetében elhanyagolható összeg. Igaz, Bolojan kijelentette, számít a helyi cégek támogatására, akár szponzorálás és adományok formájában, elvégre az ő érdekük is, hogy a városnak saját légitársasága legyen. Bár repülőgépe még nincs a helyi légiforgalma vállalatnak, vezetője már van, az igazgatótanács élére ugyanis leszerződtették a Blue Air korábbi vezérigazgatóját, Gheorghe Răcarut.

Az Air Oradea létrehozása egyértelműen Bolojan azon, eddig nem túl sikeres törekvésének a megnyilvánulása, hogy Nagyváradot regionális központtá, Kolozsvár és Temesvár igazi versenytársává tegye. Ennek jegyében, még polgármesterként a fejébe vette, hogy informatikai központot hozzon létre a Pece-parti Párizsban, ami ezidáig totális kudarcnak bizonyult. Most egy darabig Bolojan úgy érezheti, sikerült Boc fölé kerekednie, hiszen neki légitársasága lesz, míg annak csak metrója.

(Nyitókép: Facebook/Wizzair)

Kapcsolódók

Kimaradt?