Felpörgött a forgalom a kolozsvári reptéren

50 ezernél többen szálltak repülőre Szamosfalván júniusban, 11 ezren charterjáratot vettek igénybe.

Hatszorosára nőtt júniusban a kolozsvári reptér forgalma az egy évvel korábbihoz képest. 51 543 személy szállt fel valamely külföldre tartó járatra, míg 2020 júniusában csak 6 359. Idén májushoz képest 60 százalékkal élénkült a forgalom.

A legtöbb járatot továbbra is a Wizzair üzemelteti. A magyar fapados társasággal 14 ország 38 városába lehet eljutni a legnagyobb erdélyi repülőtérről. A forgalom fellendüléséhez a charterjáratok is hozzájárultak. Ezekkel 11 ezer személy utazott. 2020 júniusában csak 481 utasuk volt a Kolozsvárról induló charterjáratoknak. A szamosfalvi légikikötőből 15 spanyol, görög, török és egyiptomi úticél felé indulnak charterjáratok.

Annak ellenére, hogy júniusban nagyon megszaporodtak a járatok és az utasok is, a féléves forgalom még mindig elmarad a tavalyitól. Idén 378 854 utazó fordult meg a kolozsvári repülőtéren az első hat hónapban, míg tavaly 496 ezren. Ez annak tudható be, hogy 2020 első két hónapjában még zavartalan volt a polgári légiközlekedés.

Az eddigi csúcsot 2019 jelentette, amikor az első félévben 1,3 millióan utaztak a kolozsvári reptérről induló, vagy oda érkező légijáratokkal.

(Nyitókép: Facebook/Tarom)

Kapcsolódók

Kimaradt?