Újabb gyenge évre számítanak a légitársaságok

A romló járványügyi helyzet miatt egy sor repülőtársaság részvényei vesztettek az értékükből.

2020 katasztrofális év volt a polgári légiforgalom számára, s az idei kilátások sem fényesek. Március 19-én a Ryanair részvényei 4,2 százalékot veszítettek az értékükből a tőzsdén, míg a British Airwys üzemeltetője, a IAG esetében 4 százalékos volt az értékvesztés. Nem úszták meg a fapadosok sem, az easyJet és a Wizz Air részvényei egyaránt 3,5 százalékkal estek.

A tőzsdék arra reagáltak, hogy Franciaország több megyéjét, köztük Párizst is, egy hónapra lezárták, a járvány gyors terjedése miatt. Korábban hasonló intézkedéseket vezettek be Olaszország jelentős részén, többek között Rómában és Milánóban. A kilátásokat rontja az is, hogy az egyik fő nyári idegenforgalmi célpontnak számító Görögországban ismét nő a fertőzések száma, az oltás pedig a tervezettnél lassabban halad az Európai Unióban.

Hogy elkerülje a finanszírozási nehézségeket az elkövetkező, nehéznek ígérkező időszakban, a IAG 1,2 milliárd euró értékű kötvényeket bocsátott ki. Az Air France-KLM is finanszírozási forrásokat keres azt követően, hogy tavaly 10,4 milliárd eurós állami támogatást kapott. A francia-holland légitársaság arra számít, hogy az idei forgalom kevéssel meghaladja majd a 2019-es felét. A Lufthansa menedzsmentje a járvány előtti árbevétel 40-50 százalékát célozza meg 2021-ben, azonban lehet, hogy ezek a remények túlságosan optimisták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Fennáll a veszélye, hogy idén megnő a csődök száma” – nyilatkozta Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezetője. Más szakértők is hasonlóan vélekednek, s úgy látják, a légi közlekedés válsága kihat a turizmusra is. „A fertőzési adatok nőnek, az oltáskampányok elmaradnak a várakozástól, fennáll a veszélye, hogy Európa még egy nyarat elveszít” – mondja Jacob Nell, a Morgan Stanley Bank közgazdásza. Véleménye szerint a kialakult helyzet főleg a mediterrán országokat sújtja majd, ahol az idegenforgalomnak nagy a súlya a gazdaságon belül.

A válság kevésbé sújtja a fapados légitársaságokat, köztük a magyar Wizz Airt, mivel ezek gyorsabban reagálnak a piaci körülmények változásaira, mint a tradicionális fuvarozók. Szintén előnyben lesznek azok a vállalatok, amelyek portfóliójában fontos szerepet játszanak a transzatlanti járatok. Ennek az oka az, hogy Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban az oltási kampány gyorsabban halad, mint az EU-ban, a két ország közti légiforgalom hamarabb beindulhat.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?