banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Megnyitották Nagyváradon a szabadkőműves múzeumot, csak épp a váradi vonatkozások maradtak ki belőle

Sebtében meghirdetett ünnepségen nyitották meg kedden a „szabadkőműves templomnak” átnevezett új nagyváradi múzeumot, amit az egykori László Király Szabadkőműves-páholy felújított épületében alakítottak ki. Kimaradt azonban a váradi szabadkőművességet bemutató tárlat, így sem a Pece-parti páholyról, sem annak jeles tagjairól, például Ady Endréről sem eszik egy szó sem. Hiányoznak a többnyelvű feliratok is.

A László Király Szabadkőműves-páholy Rulikowski (ma Armatei Române) utcai székházát 1901-ben építették Bálint Zoltán és Jámbor Lajos budapesti műépítészek tervei szerint és 1902. február 2-án avatták fel. A hányattatott sorsú épületet egy uniós projekt keretében újíttatta fel a nagyváradi önkormányzat, azért, hogy szabadkőműves múzeumot létesítsen benne.

Fotók: nagyváradi polgármesteri hivatal sajtóosztálya

Már az új múzeum megnyitása körül is nagy volt a bizonytalanság, idén februárban júliusra, majd a Váradon működő, a megyei és a helyi önkormányzathoz tartozó közgyűjtemények összevonásakor 2022 áprilisáig ütemezték az új múzeum megnyitását, majd hétfőn váratlanul sajtómeghívót küldött ki a váradi önkormányzat, melyben a hirtelen „szabadkőműves templomnak” átnevezett intézmény másnapi megnyitójára invitáltak.

A megnyitón Florin Birta nagyváradi polgármester az uniós támogatással közel hatmillió lejből felújított épületről beszélt, majd Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Egyesület vezetője kalauzolta végig az újságírókat az épületben.

Az a fotókon is látható, hogy az egykori László király páholy volt páholyházában nincsenek magyar nyelvű feliratok, és a helyi sajtó beszámolója szerint a nagyváradi szabadkőművességnek sem állítanak emléket, egyébként az egykori László Király Páholy talán legismertebb tagja Ady Endre volt.

A beszámolók szerint a román sajtó munkatársai is hiányolták a nagyváradi szabadkőművességről szóló anyagokat, azonban Angela Lupşea azt felelte, hogy a múzeum célja megismertetni a turistákkal a szabadkőművesség rejtelmeit, illetve hogy a László Király Páholy működését egy külön projekt keretében mutatják majd be. Addig is, míg erre sor kerül, az érdeklődők hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között nézhetik meg a tárlatot, kérésre idegenvezetést is biztosítanak.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?