banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Megszorítások léptek életbe Nagyváradon, egy bihari falut karantén alá vontak

A napi esetszámok egyre növekednek Bihar megyében is, így a megyei vészhelyzeti bizottság kedden döntött újabb korlátozások bevezetésértől többtíz Bihar megyei településen.

Bihar megyében az elmúlt 24 órában 463 új esetet azonosítottak, így Nagyváradon 7,45 ezrelékes a fertőzöttség, ami 1679 aktív esetet jelent, kedden még 7,13 ezrelékes volt a megyeszékhely fertőzési rátája. Nagyvárad mellett további tíz településen 6 és 7,5 ezrelék közötti a fertőzöttség, így például a szabadtéri maszkviselés és az egyéb előírások Váradszentmáron, Biharlonka, Felősderna, Biharpoklos, Gyapju, Szalárd, Körösgyéres, Cséffa, Bondoraszó, Felsőmezős, Esküllő, Hegyközcsatár és Mezőtelegd lakóira is vonatkoznak.

Hétvégén 20 és 5 óra között kijárási tilalmat vezetnek be – ez alól kivételt jelentenek az oltottak – de munkaadói igazolás vagy saját felelősségre tett nyilatkozat birtokában dolgozni, családtagot ápolni, orvoshoz stb. lehet menni. Az előadótermek (színház, filharmónia) és éttermek 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek, de csak a zöld igazolvánnyal rendelkezők számára, a bárok, klubok diszkók egyelőre bezárnak. Keresztelőkön, lakodalmakban legtöbb kétszázan lehetnek, szintén oltottak vagy betegségen átesettek, a 12 évnél fiatalabbakra utóbbi előírások nem vonatkoznak.

Mezőtelkit karantén alá helyezték

További 12 Bihar megyei településen – Magyarcséke, Hagymádfalva, Cécke, Vámosláz, Vizesgyán, Tataros, Harangmező, Biharkaba, Hegyközpályi, Biharszentandrás, Miklóirtás és Szombatság – 7,5 ezrelék feletti a fertőzöttségi ráta, a Cécke községhez tartozó Mezőtelkit pedig október 7-én vonták karantén alá 14 napra. Ezekben a helységekben egész héten kijárási tilalom van érvényben 20 és 5 óra között (néhány kivétellel, ezeket fentebb említettük), illetve a benzinkutak, patikák, házhoz szállítással foglalkozó cégek kivételével a kereskedelmi egységek 5 és 22 óra között tarthatnak nyitva.

További 20 faluban és városban 2 és 3 ezrelék közötti a fertőzöttség aránya, 32 település pedig 3 és 6 ezrelék között áll. A mai adatok szerint Bihar megyében mindössze egy település van, Sólyomkővár, ahol egyetlen fertőzött sincs.

(Címlapkép: Nagyavárad önkormányzata/Facebook)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?