Súlyosbodik a járványhelyzet Bihar megyében, továbbra is szigorítanak

Két Bihar megyei község, Almamező és Biharszentandrás elérte a  háromezrelékes fertőzöttségi rátát, Nagyvárad (2,34) és további 24 település a 1,5 és három ezrelékes ráta között van. A kétezrelékes arányt elért településen a készenléti felügyelőség járműveiből hangosbemondón figyelmeztetnek a szabályok betartására

A Bihar Megyei Vészhelyzeti Bizottság hetente újraértékeli a megye 101 településének helyzetét, csütörtöki döntésükről közleményben tájékoztatott a prefektúra sajtószolgálata.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság elmúlt 14 napos adatai szerint Almamezőn 3,19 ezrelékes, Biharszentandráson pedig 4,97 ezrelékes a fertőzöttségi ráta, ezeken a településeken az öt évesnél idősebbeknek mind beltéren, mind kültéren kötelező az arcmaszk használata, az éttermek és kávézók csak házhoz szállítással dolgozhatnak. Tilos a szerencsejáték, a kulturális előadások és koncertek megtartása beltéren is.

Szabadtéren minden tilos

Megszorítások következnek Nagyváradon (2,34), Margittán (1,59), Élesden (1,67), Belényesben (1,76) és több községben is, ezekben 1,5 és három ezrelék között mozog a fertőzöttségi ráta. Az első három helyen Barátka (2,97), Kiskopács (2,88) és Váradszentmárton (2,85) áll, és két ezrelék fölötti a fertőzöttségi arány még az említettek és a megyeszékhely mellett a következő településeken: Berettyószéplak, Mezőszakadát, Vizesgyán, Olcsa, Biharkaba, Fugyivásárhely és Hosszúaszó.

Az említett városok mellett átlépte az 1,5 ezrelékes küszöböt a fertőzöttség a következő községekben is: Drágcséke, Pusztahollód, Hegyközcsatár, Sólyomkővár, Bontesd, Magyarremete, Cséffa, Nagyürögd, Vedresábrány, Alsólugas és Rény.

A fentebb felsorolt településeken tilos szabadtéri előadásokat, koncerteket, fesztiválokat és egyéb kulturális eseményeket szervezni. A vendéglők, kávézók stb. 6–22 óra között tartatnak nyitva, s belterük legtöbb 30 százalékában fogadhatnak vendégeket. Ugyancsak 30 százalékos kihasználtsággal működhetnek a mozik, színház, koncerttermek és a szerencsejáték-termek is.

Hangosbemondón is figyelmeztetnek

Csütörtöktől hangosbemondón is figyelmeztetik a lakosságot az előírások betartására ott, ahol a fertőzöttségi arány meghaladta a két ezreléket, tájékoztatott a Körösvidéki Készenléti Felügyelőség.

A tűzoltók az érintett településeken hangosbemondón többek között arra figyelmeztetnek, hogy mivel magas az új koronavírus-fertőzések aránya, a polgárok tartsák be a fizikai távolságot, kerüljék a zsúfoltságot, viseljék helyesen az arcmaszkot, és fertőtlenítsék a kezüket, ha megérintettek valamit.

(Címlapkép: Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség)

Kapcsolódók

Kimaradt?