Alkotóműhelyek és multifunkcionális terem is lesz a nagyváradi püspöki palota alagsorában

A majdani textilipari alkotóműhely felszerelésének egy része már megérkezett Nagyváradra | A szerző felvételeNem csak egyházi, hanem közösségi és kulturális szerepet is szánnak a nagyváradi római püspöki palotának: az egyházművészeti múzeum megnyitása után most az épület alagsorának egy része nyert új rendeltetést.

Az egyházművészeti múzeum júniusi megnyitása után novemberben a nagyváradi római katolikus püspöki palota földszintjén nyílik majd modern  művészeti kiállítás, az év végéig pedig a konferenciatermek is elkészülnek - mondta szerdán Böcskei László. A római katolikus megyéspüspök hangsúlyozta: a palotának egyházi jelentősége mellett kulturális szerepet is szántak, és találkozási pontnak is tervezték mind a nagyváradiak, mind pedig az ide látogatók számára.

A Romániai Vállalkozásokért Egyesületben (ROVE) olyan partnert találtak, amellyel a közösség javára zajló, és a mai ember igényeinek is megfelelő tevékenységet tudnak folytatni- tette hozzá az egyházfő, aki megemlítette, hogy egyes tereket az általuk létrehozott, vallási turizmussal és menedzsmenttevékenységgel foglalkozó Patachich Egyesülettel közösen használnak majd. Az impozáns teremben szeptemberben például a TIFF keretében tartanak vetítéseket.

Gönczi József, Böcskei László és Pósa TiborAz alagsor egy 700 négyzetméteres részét a ROVE működtet majd egy INTERREG projekt keretében. Gönczi József, a ROVE elnöke elmondta, a ROHU projekt 2019 decemberében indult és 2022 augusztusáig tart. A 960 ezer euró összértékű projektben a ROVE partnere a debreceni INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. A nagyváradi székhelyű egyesület a rá jutó 510 ezer euróból Nagyvárad és az Észak-nyugati régió egyetlen makerspace-et alakítja ki FIX Makerspace néven. Szeretnének esélyt adni arra, hogy egyesek szenvedélyéből, hobbijából megélhetési forrás legyen, így például a coworking iroda mellett podcastek készítésére is alkalmas fotó- és videóstúdiót, fa- és fémmegmunkáló, festő és és textilipari alkotóműhelyt is kialakítanak az alagsorban. Lesz 3D nyomtató és CNC-lézer, de például szükség esetén üzleti tervek elkészítéshez is nyújtanak segítséget. A műhelyek kialakítása zajlik, a berendezések egy része már megérkezett Nagyváradra.

Terveik szerint október-novembertől kezdve fokozatos használhatják is az érdeklődők a műhelyeket, tudtuk meg Pósa Tibor projektmenedzsertől. A FIX makerspace szolgáltatásairól, árairól bővebben itt olvashatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?