Püspöki palota felújítása: következik a homlokzat és a díszkivilágítás helyreállítása

A nagyváradi görögkatolikus püspöki palota felújításának újabb lépéseit hagyta jóvá szerdán a nagyváradi önkormányzati képviselőtestület.

Mint arról beszámoltunk, a palota tetőszerkezete szeptemberre elkészülhet, a szerdán elfogadott határozatból pedig kiderül: a homlokzat és a díszkivilágítás helyreállításával folytatják majd az épület felújítását. Erre a két munkálatra áfa nélkül 2,2 millió lejt szánnak, a kivitelezőnek nyolc hónapja lesz majd elvégezni a munkát. A díszkivilágítást – ez a tavalyi tűzben teljesen megsemmisült – a 2009-ből származó fényképek segítségével építik újra, de a kábeleket védik majd tűz ellen.

A leírás szerint a földszinten mind az utca, mind a belső udvar felől jó állapotban maradtak a fa ajtó- és ablakkeretek, azonban az emeleten a Mihai Pavel utcára néző ablakok és erkélyajtók fa részei teljesen megsemmisültek, akárcsak a főtér felőliek, az épület városháza felőli oldalán ezek épségben maradtak. A belső udvar felől a famunkák mintegy fele megsemmisült. A tervek szerint a homlokzatokról a vakolatot is leverik, a díszítőelemektől mintát vesznek, s újraöntik azokat.

A belső udvarra néző homlokzattal kevesebb munka lesz, mivel az kevésbé sérült a tűzben – meglepő volt látni a tűz után néhány nappal megtartott sajtótájékoztatón, hogy a belső, világos színű falak még csak össze sem kormozódtak. Ott tehát nem kell leverni a vakolatot, mindössze kijavítják azt, ahol szükséges.

Mint azt az ülés után Eduard Floare-tól, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, a munkálatokra hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?