Ha megújul, a találkozás helye lesz a nagyváradi katolikus püspöki palota

Pincétől padlásig megnézhettük szerdán délután a felújítás alatt álló Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palotát és annak átalakítás alatt lévő kertjét. Az érdeklődőket a projektek szakemberei kalauzolták.

A hagyományos sajtótájékoztató helyett nyílt délutánt tartottak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségen, így saját szemével láthatta-hallhatta bárki, akit érdekelt, hogy mi történik a palotában és annak kertjében. A díszteremben egybegyűlt mintegy száz embert Böcskei László megyéspüspök köszöntötte Emődi Tamás építész, Matuz Zsolt projektmenedzser, Baudet Tancrede kertépítő – szavait Kosztin Diána tolmácsolta – és Dana Ionaşcu, a kivitelező cég képviselője társaságában.„Az épület él, működik” – mondta a megyéspüspök, aki hangsúlyozta: fontosnak tartották, hogy ne csak a sajtó képviselői, hanem minden érdeklődő láthassa, hol is tartanak a felújítással és a kert átalakításával. Az irodák a felújítás idején is működnek például, és fontosnak tartják, hogy a múzeumi rész mellett a találkozás helye is legyen majd a palota, ahová szívesen jönnek az emberek, mondta Böcskei László.A megyéspüspök azt is elmondta: kihívást jelent, hogy az épületben geotermális energiát is használnak majd, illetve összegyűjtik az esővizet, melyet a kertben használnak majd fel. A munkálatok egyes szakaszai gyorsabban, mások lassabban haladnak, de tartják az ütemtervet, mondta az egyházmegye vezetője, aki a látogatás végén azt is elárulta: augusztus 30-án családi napot szerveznek majd, ekkor ismét be lehet tekinteni a munkálatokba.

A barokk palota felújítását 2017. december 15-én kezdték el. A felújítás összköltsége hatmillió euró, az első szakasz költségei kétmillió euróra rúgnak, a költségeket a magyar kormány támogatásából fedezik, a munkát az Abed Nego Com Kft. végzi.
A püspöki palota 5,5 hektáros kertjét a Greening Footprints című magyar-román projekt keretében újítják fel. A projekt vezetője a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétum, partnere pedig a püspökség. A 2018 júniusában indult és két évig tartó projekt keretében 773,1 ezer euró áll a püspökség rendelkezésére a kert átalakítására.

Az első és a második emelet mellett a padlásteret, a pincét és a kertet is bejárták az érdeklődők Emődi Tamás, Matuz Zsolt és Beaudet Tancrede vezetésével, akik a kérdésekre is válaszoltak. Így elhangzott például, hogy a magnóliafák a helyükön maradnak, és megtudhattuk, hogy az épület főtengelyében, jobb és bal oldalon barokk kertet, kétoldalt pedig angolkertet alakítanak ki, a védett fákkal. A bazilika oldalán, a bibliai növények kertjében több mint száz növény kap majd helyet, például szőlő. A bazilika előtti tiszafákat a kerítés közelébe ültették át.A palota oldalánál már elkészültek a furatok a geotermális energia felhasználáshoz, ezt fűtésre, és nyáron klimatizálásra használják majd. A külső felújításnak több mint 90 százaléka elkészült, ezt a tervek szerint három héten belül be is fejezik. A belső felújítás folyik, ottjártunkkor is dolgoztak például a felfedezett barokk festmények restaurálásán. A mások emeleti folyosókon, termekben is látható a munka nyoma, ott például kiállítótereket alakítanak majd ki, de lesz négy konferenciaterem is a palotában, melynek felújításával a tervek szerint 2020 decemberében készülnek el. 

Kapcsolódók

Kimaradt?