Felavatták a Collegium Varadinum felújított épületét

Összesen harmincöt egyetemistának biztosít kedvezményesen bentlakást és sokrétű szakmai továbbképzést a csütörtökön Nagyváradon felavatott Collegium Varadinum, amely az azonos nevű egyesület és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület együttműködésében, felújított ingatlanban kezdte meg az idei szakkollégiumi esztendőt.

Tőtős Áron, a Collegium Varadinum Egyesület elnöke a Maszol kérdésére elmondta, már javában zajlott a szakkollégiumi képzés megszervezése, amikor az egyház is elhatározta, hogy az egykori Zárda (ma Mihai Viteazul) utcai iskolaépületet (amelyben egykor a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium működött az eredeti gimnáziumépület visszaszolgáltatásáig és rendbetételéig, majd pedig a Partiumi Keresztény Egyetem hasznosította új épületének elkészültéig) rendbe teszi és eredeti rendeltetésének szolgálatába állítja. Az egyházkerület és a Collegium Varadinum szervezőinek elképzelése egymásra talált: az egyház – a magyar kormány támogatásával – felújíttatta az ingatlant, a szakkollégiumszervezők pedig kibérelték és tehetséggondozást, szakképzést és kedvezményes bentlakást biztosítanak benne.

Tőtős Áron | Fotók: Borsi Balázs

Az épületavatóval egybekötött szakkollégiumi évnyitón Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke igei köszöntővel szolgált, majd pedig a rendezvényen Böcskei László római katolikus püspököt helyettesítő Kovács F. Zsolt váradújvárosi plébános köszöntötte az egybegyűlteket és kívánt eredményes esztendőt mind a kollégiumi hallgatóknak, mind az előadóiknak.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke mindenekelőtt megköszönte a nyugdíjazás előtt álló Csűry István püspöknek a munkáját, amit a közösség érdekében végzett túl az egyházi szolgálaton is. Szerinte az elmúlt évtized az építkezés évtizede volt, számtalan intézmény jött létre és ingatlan épült meg, illetve régieket újítottak fel javarészt a magyar kormány támogatásával. „Ahhoz képest, hogy honnan indultunk 32 évvel ezelőtt, messzire jutottunk, de nagyon messze vagyunk még attól, ahová el szeretnénk jutni. Úton vagyunk. Az úton levés jellemez bennünket és nem mindegy, hogy miképpen, milyen ritmusban haladunk, az utóbbi tíz esztendő ilyen szempontból sikere volt” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Hangsúlyozta, az egyetemek mellett a szakkollégiumok rendkívül fontos intézmények, a nyugati egyetemeken az szakkollégiumok hagyománya is legalább annyira fontos, mint az egyetemé, mert utóbbin az ember tudást szerez, tudományos műveltségre tesz szert, de a szakkollégiumok mélyítik el ezt a tudást és ami még fontosabb: közösséget építenek. Kelemen Hunor felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell őriznünk hagyományainkat, mert enélkül nincs jövőnk. „A hagyományokat ne engedjék el, mert az olyan, mintha a fa elhinné, hogy gyökér nélkül tud lombot és virágot és termést növeszteni” – mondta a politikus.

Kelemen Hunor Nagyváradon

Ugyanakkor arra kérte a szakkollégistákat, hogy olvassanak sokat, főleg szépirodalmat, filozófiát, történelmet, sok-sok olyan szöveget, amely új világokba vezeti el őket. „Az olvasásról és a kritikai szemléletről sose mondjanak le, ne higgyék azt, hogy 160 karakterrel leírható a világ, hogy 160 karakterrel elmesélhető az ember története az egyiptomiaktól vagy görögöktől kezdve az első tudományos műhelyeket kiépítő középkori egyházakig. A világ több a világhálónál, egy szakkollégium pedig több egy épületnél, és nemcsak a tudás elsajátításának, de a közösségek építésének is helyszíne” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A hallgatóságot köszöntötte Grezsa Csaba főkonzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezetője is. Felidézte a Magyar Állandó Értekezleten elhangzott magyar miniszterelnöki ígéretet is, mely szerint azokat a beruházásokat, amelyeket a magyar kormány elkezdett Erdélyben azokat végigviszik és a stratégiai céljaikat nem adják fel. „Ezeknek a céloknak a zászlóshajója az oktatás és az egyházakkal való együttműködés”, jelentette ki a főkonzul, aki szintén köszönetet mondott a református püspöknek sokéves áldozatos munkásságáért.

Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul

Grezsa Csaba hangsúlyozta az oktatás, a tanulás, a helytállás és az identitás megőrzésének fontosságát. Ez utóbbi, az Orbán Viktor magyar kormányfő által viselt nagymagyarországos sál miatt kirobbant diplomáciai vita kapcsán hozzáfűzte: „az identitás nem határokhoz kötött, hanem a fejünkben, a lelkünkben és a szívünkben léteznek és a nemzeti identitásunkhoz kötöttek”.

Szabó Ödön

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, oktatáspolitikus azt emelte ki, hogy a fiatalok tanuljanak sokat és ne hátráljanak meg, ne ijessze el őket az, ha adott esetben nem találják meg egyből a választ a kérdéseikre. A római Claudius császárnak tulajdonított mondásával arra intette a szakkollégistákat, hogy: „ne mondd mindig, hogy mit tudsz, de mindig tudd, hogy mit mondasz”.

Pálfi József rektor

Pálfi József, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektora, illetve Horváth László, a magyarországi Eötvös Collegium vezetője is üdvözölte a Collegium Varadinum kezdeményezést, majd pedig Nagy Mihály Zoltán történész, egyetemi tanár biztatta a hallgatóságot. Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közigazgatási ügyekért felelős tanácsosa közölte, ő maga is ebbe az épületbe járt középiskolába és örömmel tölti el, hogy miután jó pár évig üresen állt az ingatlan, ismét sikerült a diákok szolgálatásba, tehát eredeti rendeltetésének visszaadni az emeletes, példásan felújított központi ingatlant. Az ünnepségen hangulatos fuvolamuzsikával szolgáltak a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai, a találkozó kötetlen beszélgetéssel és állófogadással zárult.

(Nyitókép: Gönczy Tamás)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?