FRISSÍTVE – A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a marosvásárhelyi katolikus iskolát létrehozó miniszteri rendeletet

Kedvezőtlen ítéletet hozott a Legfelsőbb Bíróság a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében: kimondta annak a miniszteri rendeletnek a megsemmisítését, amellyel létrehozták a tanintézetet. Kelemen Hunor a Maszolnak kijelentette: felháborítja a bíróság döntése. Megvárják a döntés indoklását, és ha szükséges, akár miniszteri rendelettel, akár kormányhatározattal ismét létrehozzák az iskolát.

A Maszol megtudta: a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében érvényteleníteni kell azt a miniszteri rendeletet, amely előírja a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum léterhozását Marosvásárhelyen. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megkeresésünkre elmondta: egyelőre meg kell várniuk az indoklást, csak akkor láthatják majd, hogy pontosan milyen okokra hivatkozva szüntették meg a tanintézményt.

A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum működési...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2022. május 4., szerda

„Ebben a pillanatban két dolgot tudok mondani: eszméletlenül felháborít, elfogadhatatlan az, amit a Legfelsőbb Bíróságon műveltek és úgy általában, amit művelnek ezzel az iskolával, hogy két-három évente újra és újra elő kell venni, mintha nem tudnának belenyugodni abba, hogy van egy katolikus magyar iskola Marosvásárhelyen. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. A másik pedig: újra fogjuk alapítani. Megvárjuk az indoklást, és amint kiderül, hogy mi volt a bíró problémája, ha kell, miniszteri rendelettel, ha kell, kormányhatározattal, amivel szükséges, megoldjuk a problémát” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Tamási Zsolt, a vásárhelyi katolikus iskola igazgatója megkeresésünkre elmondta, azt sem lehet egyelőre tudni, hogy mit tartalmaz a döntés a végrehajtására vonatkozóan. Amint részletesebb információk birtokába jutnak, igyekeznek tájékoztatni a diákokat és a szülőket, hogy ne alakuljon ki pánikhangulat az iskolában.

„A diákok és a tanári közösség, a beiratkozások azt mutatják, hogy az iskolára szükség van. Bízom benne, hogy ezt a szükséget mindenki felismeri és fent fogja tartani a továbbiakban is, valamint remélem azt, hogy nagyon gyorsan újraalapítjuk az iskolát, végülis 2018-ban ezt egyszer már megtettük, megtesszük 2022-ben is” – fogalmazott a tanintézet vezetője.Fotók: Benedek Huszár Botond

A tanügyi törvényben egyébként feketén-fehéren szerepel, hogy tanév közben nem módosítható az iskolai ágazat. „Bízom benne, hogy annyira nem lehet rosszindulatú senki, akinek bármiféle döntést kell hoznia, hogy másként értelmezi a tanügyi törvényt, mint ahogy az ott szerepel” – fogalmazott Tamási Zsolt.

A 2018. augusztus 9-én elfogadott oktatásügyi minisztériumi rendeletben két iskola létrehozásáról döntött a szaktárca: a marosvásárhelyi katolikus iskola mellett egy temesvári ortodox tanintézet is ezzel a határozattal jöhetett létre. Tamási Zsolt kiemelte: a vásárhelyi katolikus és a temesvári ortodox iskola létrehozásának törvényi alapja ugyanaz. A gyámintézet kijelölése – amely az oktatás minőségét ellenőrző felügyelőség (ARACIP) vizsgálatát végzi – szintén ugyanaz. Amint az igazgató tájékoztatott: a gyámintézetek által vezetett ellenőrzés már két külön folyamat volt, és a két eltérő ellenőrzés nyomán született meg a miniszteri rendelet, amely megadja a működési engedélyt a temesvári és a vásárhelyi iskolának is, az szintén két külön dokumentum.

„Mivel a felperesek csak azokat a dokumentumokat támadták meg, amelyekben a mi működési engedélyünkre vonatkozó lépések szerepeltek, a bíróság egyáltalán nem foglalkozott a temesvári ortodox iskola ügyével, éppen ezért őket nem érinti a most megszületett döntés. Normális körülmények között, akkor, amikor minket, a katolikus iskolát perbe hívták, ugyanúgy perbe kellett volna hívniuk a temesvári iskolát is, mivel nem mi adtuk ki a dokumentumokat” – magyarázta Tamási Zsolt igazgató. Hozzátette, a per közben ő jelezte, hogy hívják be a bánsági tanintézetet is az eljárásba, hiszen ez őket is ugyanúgy érinti, ám a bíróság ezt nem tette meg.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatáspolitikusa a Maszol kérdésére közölte: véleménye szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése önmagában nem értelmezhető amiatt, hogy a temesvári iskolát kihagyták az eljárásból, noha ugyanazzal a rendelettel hozták létre, mint a vásárhelyit. A törvény, amely alapján megalapították a két iskolát, mind a mai napig érvényes.

„Minden diákot, a szülőket és a pedagógusokat is meg kell nyugtatni, nem arról van szó, hogy most megszűnik az iskola” – nyomatékosította a parlamenti képviselő. Szabó Ödön hozzátette, a minisztériumnak kell ezekben a kérdésekben eljárnia a következő időszakban, miután megkapta a bírósági döntést és annak indoklását.

Az oktatási szakpolitikus véleménye szerint az indoklás ismeretében érdemes volna rendkívüli felülbírálatot kérni a Legfelsőbb Bíróságon, és ezzel párhuzamosan meg kell vizsgálniuk azt, hogy az újraalapítás milyen lépéseit kell elvégezniük. „Azt gondolom, úgy, ahogy eddig is, ebben teljes a szolidaritás, másrészt pedig megtesszük azokat a lépéseket, amelyek révén a katolikus iskola Marosvásárhelyen megmarad” – mondta Szabó Ödön.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere saját közösségi oldalán azt írtam, megdöbbenve értesült a hírről, hogy a Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum működési engedélyét.

???????? În această după-amiază am primit cu stupoare vestea că Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi anulat autorizația...

Közzétette: Soós Zoltán – 2022. május 4., szerda

„Nekem polgármesterként az a dolgom, hogy megvédjem az iskoláinkat, függetlenül attól, hogy milyen felekezetű vagy nemzetiségű gyermekek tanulnak benne. Amikor a sokat támadott katolikus iskola ügyére gondolunk, ne csak egy intézmény jusson eszünkbe, hanem az a több száz tanuló, aki reggelente azért kel fel, hogy itt tanulhasson” – fogalmazott bejegyzésében a városvezető.

Hozzátette, a tanuláshoz való jogot kötelességük megvédeni. A diákokért, a szülőkért, a közösségért. „Minden igyekezetemmel és erőfeszítésemmel azon leszek, hogy mielőbb visszatérjünk a normalitás talajára” – nyomatékosította.

Megszólalt a magyar külügyi államtitkár

Megdöbbentő a román legfelsőbb bíróság döntése, amellyel bezárásra ítélte a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumot – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán Facebook-oldalán.

Menczer Tamás a bejegyzésében úgy fogalmazott: „a XXI. században iskolákat nem bezárni, hanem nyitni kellene. Megdöbbentett minket a román Legfelsőbb Bíróság döntése, amellyel bezárásra ítélték a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumot”.

Elvárjuk a román hatóságoktól, hogy minél előbb megnyugtató módon rendezzék az iskola jövőbeli működésének lehetőségét, hogy a gyerekek nyugodt körülmények között folytathassák tanulmányaikat szeptember után is – írta az államtitkár.

Menczer Tamás közölte, a megoldás elősegítése érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak a romániai kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ-szel. Egyúttal azt remélik, az ügy gyors rendezésével elkerülhető, hogy az újra hosszú távon megterhelje a magyar–román kapcsolatokat, amelyek javításáért oly sokat dolgoztak az elmúlt években – olvasható a bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?