Újdonságokról számoltak be a Festum Varadinum társszervezői

Szerdán a Festum Varadinum egyik alap helyszínén, a nagyváradi várban tartottak sajtótájékoztatót a rendezvénysorozat társszervezői és partnerei, akik számos újdonságról is beszámoltak az idei rendezvénysorozattal kapcsolatban.

Pető Dalma felidézte, az idei Festum Varadinum 31. alkalommal jelentkezik 2023. május 7–21. között a Varadinum Kulturális Alapítvány, illetve partnerei, a történelmi magyar egyházak, civil szervezetek, valamint kulturális-,  tudományos- és oktatási intézmények szervezésében. A Festum Varadinum az elő- és utórendezvényekkel együtt közel egy  hónapig zajlik Nagyváradon és több mint 200 programot kínál.

A Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület képviseletében Alexandru Chira igazgató elmondta: a Visit Oradea szívesen támogat nívós rendezvényeket, hiszen ezeken a nagyváradiak és az ide látogató turisták is részt vesznek, függetlenül attól, hogy magyar vagy román nyelven beszélnek. Kiemelte, a tavaly elindított Borpartot kiváló ötletnek tartják, amelyet a jövőben a Visit Oradea további eseményeibe is beépítenék. Hozzátette, a Festum Varadinum utolsó hétvégéjén a vár több rendezvénynek és koncertnek ad otthont, a Majális keretén belül számos program közül választhatnak majd az  érdeklődők.

Fotó forrása: szervezők

Kéry Hajnal arról tájékoztatott, hogy a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség a korábbi évekhez hasonlóan idén is partnere a rendezvénysorozatnak. A nagyváradi magyar tannyelvű intézmények és a pedagógusok, szülők és a diákok révén az idén is számítani lehet különféle sport-, kulturális és tudományos, iskolán kívüli rendezvényekre a Festum Varadinumon. Természetesen a rendezvénysorozat utolsó hétvégéjén az immáron  hagyománnyá vált Iskolák majálisa sem marad el.

Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke tudatta, a korábbi években megszokottakhoz igazodva egyesületük és az Újvárad kulturális folyóirat is partnere a Festum Varadinumnak, több könyvbemutatót és kulturális rendezvényt szerveznek az eseménysorozat idején. A majálison a várban idén először könyvvásár is várja a látogatókat gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokkal egyaránt, több  könyvkiadó bemutatkozik majd az érdeklődnek, valamint író-olvasó találkozókra is sor kerül.

Herman Noémi elmondta, lesz kézműves vásár a majálison, ezúttal számos újdonsággal bővítik a programot. Közel 60 kézműves lesz jelen az ország számos pontjáról, közöttük olyanok is, akik még soha nem jártak korábban Nagyváradon. Újdonság, hogy a kézművesek közül néhányan  elnőtteknek szóló kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Jazz a Borparton és nagy koncertek a Majálison

A május 12–14. között zajló Borpart Körös-parti színpadán az idén a dzsessz kapja a főszerepet. Pénteken a váradi Hakeshet Klezmer Band és a FUNKorporation, szombaton a Made in Debrecen, valamint a Dixieland Jazz Band muzsikál. Vasárnap az Almostrio, a Soroglya és Sárik Péter & Falusi Mariann lép fel.

A majálison május 19–21. között a következő fellépők várják az érdeklődőket:  a pénteki napon a Baby Elvis, Republic és Azahriah, szombaton Iszkiri, Stivie Ker, Romanos, eMStreet, valamint a Tankcsapda, míg a rendezvénysorozat és a majális zárónapján, vasárnap a Rutkai Bori Band, Don’t Stop the Queen, a harmincéves Anima Sound System, továbbá a Csík Zenekar és Hobó tesznek azért, hogy az ünnepség feledhetetlen pillanatokat kínáljon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?