Világsztárokkal forgatnak Nagyváradon – Több tucat helybéli jelentkezett statisztának az élményért cserébe

Helyi statiszták részvételével zajlott a 21 rubint című film forgatása Nagyváradon. Hétfőn az állami színház épületében, kedden pedig a neológ zsinagógában rögzített jelenetek voltak napirenden. A statisztákat a Facebookon toborozták, önkéntes alapon azért az élményért cserébe, hogy nemzetközi sztárokkal dolgozhatnak együtt.

„Figyelem, filmeznek!” A közösségi oldalakon napok óta több esetben is erre vonatkozó bejegyzések jelennek meg nagyváradi helyszínek kapcsán, hiszen – mint arról már a Maszolon is beszámoltunk – a Körös-parti városban zajlik Ciprian Mega 21 rubint című játékfilmjének a forgatása. A két héten át tartó munkálatok nagy hírverést kaptak, hiszen amellett, hogy nem megszokott eseményről van szó, a film nemzetközi sztárokat is felvonultat az amerikai Mickey Rourke, az olasz Elisabetta Pellini és Alain Delon fia, Anthony Delon személyében. Mellettük olyan ismert hazai színészek vállaltak szerepet, mint Corina Moise, Dorel Vișan, Răzvan Vasilescu, vagy Dana Rogoz, de feltűnik a Las Fierbinți című népszerű romániai tévésorozat „Celentánója”, Adrian Văncică is. A közismert rádiós, Daniel Buzdugan saját magát alakítja a filmben, amelynek producere Laura Mega és Silviu Ciobanu.

Fotó forrása: Szigligeti Színház

A nemzetközi produkcióhoz Mickey Rourke plakátfotójával kerestek statisztákat a Facebookon. A castinghoz létrehozott csoport több mint négyszáz tagot számlál, akik közül többeknek hétfőn a Szigligeti Színházban, kedden pedig a Kossuth (Independenței) utcai neológ zsinagógában kellett megjelenniük. Előbbi helyszínre 18 és 40 év közötti nőket és férfiakat vártak egy kongresszusi gyűléshez illő, kétrészes, elegáns, ugyanakkor semleges színű öltözetben. A zsinagógában 35 év felletti statisztákat kerestek, akiktől estélyi ruha viselete – ahhoz illő sminkkel –, illetve férfiak esetében szmoking vagy elegáns öltöny volt az elvárás.

Buzdugan és Antony Delon | Fotó forrása: Daniel Buzdugan Facebook-oldala

Váradi civilek segédkeztek a toborzásban, önkéntes alapon, mint ahogyan a statiszták sem pénzért vállaltak a pár órás forgatást, hanem az unikumnak számító élményért cserébe. A szereplőválogatásban segédkező Andreea Elena Ionescu a Maszolnak elmondta, hogy a váradiak rendkívül fogékonyak voltak a felhívásra. Nagyon pozitív tapasztalatokkal maradt, mert mind kedvesek voltak és példásan helytálltak. Hétfőn mintegy kétszáz statiszta jelent meg a színházban, és mivel a jelenet járvány idején zajlik, minden második széket üresen hagyták, így sikerült megfelelően megtölteni a nézőteret. Ionescu nemcsak a toborzásban segédkezett, hanem statisztaként is. „Számomra nem ez az első alkalom, korábban már két filmnél segédkeztem, ezért nem volt teljesen ismeretlen a helyzet. Ugyanakkor minden forgatás eltérő és egy élmény, hiszen nem minden nap van erre lehetőség” – mondta.

A színház és a zsinagóga mellett ügyvédi irodában, nyomdaépületben, bisztróban és a várban is forgattak. A Nagyvárad és Környéke Idegenforgalmi Népszerűsítéséért Felelős Ügynökség (APTOR) a közösségi oldalán hangsúlyozta, megtiszteltetésnek tartják, hogy a helyszínek biztosításával hozzájárultak a forgatáshoz.

Fotó forrása: Visit Oradea

A filmről tudni kell, egy 37 éves váradi ortodox pap, Ciprian Mega a rendezője és a forgatókönyvírója. A Cannes-i fesztiválra 2015-ban beválogatott Jób esküvője (Nunta lui Iov) című rövidfilmje után a szélesvásznon 2016-ban A reggel, amelyik soha nem ér véget (Dimineața care nu se va sfârși) című alkotással debütált, és több nemzetközi filmfesztiválra is meghívást kapott.

A 21 rubint egy fiatal ügyész, Nina (Corina Moise) történetét mutatja be, akinek a kinevezése Románia főügyészévé az Amerikai Egyesült Államok főtitkárának, Mickey Mandovanisnak (Mickey Rourke) az álláspontjától függ. Nia barátja a rendező Yuri, akit Anthony Delon alakít, míg Elisabetta Pellini az Európai Bizottságot képviselő Nicoletta Delalachiessa szerepét játssza.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?