A világ legtöbbet díjazott portréját is kiállítják Nagyváradon

A világ legtöbbet díjazott portréfotóját a Marosvásárhelyről származó, Magyarországon élő neves fotós, Kerekes István készített. Az alkotó 71 másik képéből álló kiállítás november 19-étől egy hónapon át látogatható lesz a nagyváradi várban lévő Euro Foto Art Galériában.

Egy máramarosi kislány portréja, a Yelena címre keresztelt fotó több mint 600 nemzetközi díjat nyert a világ 58 országában. A 2009-ben készült fotó megdöntötte a világ legtöbb díjat kapott képének világrekordját, és ezt a címet a mai napig birtokolja.

Yelena | Fotó: Kerekes István„A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) szerint ez az eredmény világrekord. A kiállító fotós több mint 3000 díj és érem birtokosa. Kedvenc témája a szociofotó és a portré. 2018 nyarán megkapta a FIAP-tól a nemzetközi fotószövetség legmagasabb, UNESCO által elismert kitüntetését, a Kiváló Gyémánt Művész 3. fokozatát. A kitüntetés átvételének idején mindössze 5 fotóművész rendelkezett ilyen kitüntetéssel a világon, és ő volt a legfiatalabb közöttük. Szintén 2018-ban megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést” – áll a kiállítás szervezője, Tórh István közleményében.

„Számomra a fotóművészet arról szól, hogy valami egyedit látok és ábrázolok, és azt egyedülálló módon megörökítem az utódaink számára. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy megmutatjuk másoknak a körülöttünk lévő csodákat, és rávilágítunk az életünk részét képező nehézségekre és küzdelmekre is. A pillanat varázsát megörökíteni és halhatatlanná tenni – ez a célja az alkotásaimnak”, mondta a kiállító fotós.

A tárlat megnyitójára november 19-én, szombaton 16 órakor kerül sor a szerző jelenlétében a nagyvárad vár fejedelmi palotájában található Euro Foto Art Galériában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?