A belvárosba építik a mélygarázst, amivel tehermentesítenék a forgalomtól Várad központját

Megkezdődtek a munkálatok az új nagyváradi mélygarázs helyszínén, a nagyváradi vár közvetlen szomszédságában. A polgármesteri hivatal még idén, december 1-jén használatba adná a mintegy 25 millió lejből létrehozandó P+R parkolót.

A nagyváradi önkormányzat eldöntötte, a belvárosi forgalom csökkentése érdekében úgynevezett P+R (Park & Ride), vagyis „parkolj és utazz” típusú mélygarázst épít, hogy azok, akik ezt megtehetik, a tömegközlekedési járműveket válasszák, miközben személygépkocsijukat biztonságos helyen hagyják.

A megépítendő P+R parkoló helyszínét a középkori nagyváradi vár közvetlen közelében, a nemrég elkészült ortodox katedrális mellett jelölték ki, ami azért is eredményez vitás állapotot, mert miközben a belvárost akarják a forgalomtól tehermentesíteni, éppen ide kell beautózzon az, aki itt hagyná járművét.

Az áfa nélkül 24,3 millió lejbe kerülő beruházás helyszínéről Florin Birta nagyváradi polgármester elmondta, azért ide építik a parkolót, mert villamos- és autóbusz-csomópont mellett található, továbbá mert a közelében lévő Kolozsvár út a városban az egyik legforgalmasabb közlekedési tengely, amelyen naponta több mint húszezer jármű érkezik be a bihari megyeszékhelyre – tudatta közleményében a nagyváradi önkormányzat.

Fotók: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal

A városházi sajtóosztály ismertette, a tavaly novemberben aláírt megvalósítási szerződés alapján a munkálatokat 12 hónap alatt kell elvégezni, ám az átadást már idén december 1-jére tervezi a hivatal. A leendő P+R parkoló egyszintes lesz a föld alatt, a felszínét pedig parkosítják.

A tervek szerint 277 személygépkocsi befogadására lesz alkalmas, 9 motorkerékpár részére alakítanak ki külön megállóhelyet, és 6 parkolóhelyet hoznak létre elektromos autóknak töltési lehetőséggel. A két-két be- és kijárattal megépülő garázs alapterülete 6,4 ezer négyzetméter.

A nagyváradi vár közvetlen szomszédságában épülő parkolóház munkálatait régészek felügyelik, emelte ki a városháza sajtóosztálya. Ez azért is indokolt, mert az országos jelentőségű műemlék épület, a vár nyugati oldalán az egykori védőárok külső falának maradványai mellé épül az új garázs.

Kapcsolódók

Kimaradt?