Hosszú hercehurca után megújult a nagyváradi filharmónia főépületének homlokzata

A napokban bontották le a felújításhoz készült állványzatot, és immár teljes egészében megcsodálható a Nagyváradi Állami Filharmóniának és az éppen átszervezés alatt álló Francisc Hubic Művészeti Népiskolának otthont adó épület, az egykori Katolikus Kör számára 1895-ben épített eklektikus palota homlokzata. A felújításig hosszú és rögös volt az út, ugyanis miközben a Bihar megyei tanács kultúrintézményei használják, a tulajdonjogért folytatott peres eljárás mindmáig nem ért véget.

Az ifj. Rimanóczy Kálmán, Nagyvárad szecessziós arculatának kialakításában főszerepet játszó építész tervei alapján elkészült Katolikus Kör épületét később az ugyancsak neves építész, Sztarill Ferenc tervei szerint bővítették ki egy új szárnnyal. Az idén tavasszal elhunyt elismert helytörténész és műemlékvédő, Péter I. Zoltán a Nagyvárad műemlék épületei című művében tette közzé, hogy a korabeli leírások szerint a földszinti folyosó két oldalán ülésterem, szalon, könyvtár, biliárdszoba és könyvtár kapott helyet, az emeleten pedig a színpaddal és zenekari emelvénnyel ellátott díszterem.A bihari megyeszékhely egyik legszebb eklektikus palotájaként számon tartott épület korábban volt szakszervezeti székház és a Román Kommunista Párt székhelye, de még mozi működött benne, legutóbbi rendeltetése pedig a filharmónia és a művészeti népiskola székelyének biztosítása.

Mivel a katolikus egyház visszaigényelte az egykori államosított épületet, a benne működő intézmények fenntartója, a megyei tanács hosszú ideig nem költött az ingatlan karbantartására vagy felújítására, amely az idők során olyannyira elromlott, hogy hosszú éveken át a nagyváradi belváros egyik szégyenfoltjává változott. A Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utcai főhomlokzatról málló vakolat miatt balesetveszélyessé vált épületet védőhálóval vonták be.A filharmónia épületének felújítása 2017 nyarán került újra terítékre, amikor élénk vita alakult ki a megyei és a nagyváradi önkormányzat között a leromlott állapotú ingatlan miatt. Akkor ugyanis a ma már megyei tanácselnökként fungáló nagyváradi polgármester, Ilie Bolojan hevesen kitámadta a magyar vezetésű megyei tanácsot és annak elnökét, Pásztor Sándort. Válaszként az RMDSZ azt kérte, hogy megtalálja a megoldást az egykori Katolikus Kör per tárgyát képező épületének a felújítására, ha a nagyváradi önkormányzat is megkezdi a hasonló jogi státusú Szacsvay Imre-iskola főépületének a tatarozását.Az RMDSZ-es Pásztor Sándornak ezek után sikerült is megegyeznie a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, hogy megkezdődhessen a filharmónia homlokzatának rendbetétele. Az egyezség szerint a Bihar megyei önkormányzat a saját költségén elvégezteti a felújítást, ám amennyiben a bíróság a visszaszolgáltatási eljárásban az egyház javára dönt, akkor a püspökség kifizeti a megyei tanácsnak a befektetett összeget. A tatarozásra a Bihar megyei tanács 1,98 millió lejt különített el még Pásztor Sándor idejében. A megállapodás véglegesítése után megkezdődött a felújítás megtervezése és a kivitelező kiválasztása. A munkálatokat idén májusban kezdték el és eredetileg 9 hónap állt a kivitelező rendelkezésére, de mint kiderült, elég volt hét hónap is ahhoz, hogy teljes mértékben felújítsa a homlokzatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?